Quantcast
Βάιντμαν: «Ο χαμηλός πληθωρισμός ανήκει στο παρελθόν» - enikonomia.gr
share

Βάιντμαν: «Ο χαμηλός πληθωρισμός ανήκει στο παρελθόν»

δημοσιεύτηκε:

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχωρεί στις εφημερίδες Berliner Zeitung και Frankfurter Rundschau ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της γνωστής Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.

Προφανής αφορμή για τη συζήτηση είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο μία μικρή τόνωση του πληθωρισμού και κυρίως του αποτροπή του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αλλά ο Βάιντμαν αντιτείνει τα εξής:

«Σε τελική ανάλυση δεν θεωρώ απαραίτητη μία επιπλέον χαλάρωση. Έχουμε ήδη μία ιδιαίτερα επεκτατική νομισματική πολιτική και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ότι τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί. Συνεπώς θα ανεβούν και πάλι οι τιμές καταναλωτή, αν και αργότερα από ότι περιμέναμε».

Ένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι γερμανοί δημοσιογράφοι στον Γιενς Βάιντμαν είναι, εάν οι αυξημένες δαπάνες για την προσφυγική κρίση δικαιολογούν εκτροπές από τα αυστηρά κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας. Η απάντησή του:

«Σίγουρα, η προσφυγική κρίση απαιτεί να καταβάλουμε αυξημένη προσπάθεια σε πολλούς τομείς. Δεν αποτελεί ωστόσο δικαιολογία για να χαλαρώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Ήδη σήμερα το σύμφωνο μας επιτρέπει να συνυπολογίσουμε τις απρόβλεπτες δαπάνες.

Βέβαια οι χώρες που όντως αντιμετωπίζουν αυξημένες δαπάνες λόγω προσφύγων, όπως συμβαίνει στη Γερμανία και στην Αυστρία, είναι λίγες. Και ασφαλώς αυτό δεν αποτελεί αιτιολογία για να δικαιολογούνται μονίμως υπερβολικά ελλείμματα».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.