Quantcast
Βαυαρικές απειλές προς Βερολίνο - enikonomia.gr
share

Βαυαρικές απειλές προς Βερολίνο

δημοσιεύτηκε:

Για να αντιμετωπίσει τα κύματα μεταναστών που συνεχίζουν να περνούν καθημερινά τα σύνορα της Βαυαρίας, το υπουργικό συμβούλιο του ομόσπονδου κρατιδίου αποφάσισε μέτρα έκτακτης ανάγκης. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ ανακοίνωσε τη δημιουργία 3.700 νέων θέσεων εργασίας σε αστυνομία, δικαιοσύνη και σχολεία. Το συνολικό κόστος της δέσμης μέτρων, που περιλαμβάνει την πρόσληψη 1.700 δασκάλων, ανέρχεται στα 489 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι σε περίπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα περιορισμού της εισροής προσφύγων στη Γερμανία, τότε η Βαυαρία θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσει η ίδια να λάβει η ίδια σχετικά μέτρα. Εκτός αυτού η βαυαρική κυβέρνηση ζητά απώθηση των προσφύγων στα γερμανικά σύνορα .

Στο Βερολίνο αισθητή ήταν η προσπάθεια των κυβερνητικών εκπροσώπων να αποφύγουν στην κυβερνητική ενημέρωση της Παρασκευής κάθε δήλωση που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της ομοσπονδιακής με τη βαυαρική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά από τις απαντήσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών διακρίνεται η στάση της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως δήλωσε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πρόθεση να φτιάξει φράχτες και ούτε να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Αυστρία. Από τη στιγμή που ένας πρόσφυγας βρεθεί σε γερμανικό έδαφος ισχύει για αυτόν η Σύμβαση της Γενεύης, πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούται να ζητήσει άσυλο και να εξετασθεί το αίτημά του.

 

«Θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»

 

Παρεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Εδώ θα πρέπει σε συνεργασία με την ΕΕ να πραγματοποιούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι και να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων. Εκτός αυτού θα πρέπει να δημιουργηθούν τα Hot Spot για την καταγραφή των προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία, να βοηθηθούν οι χώρες της περιοχής που φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Συρία και να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί πολιτική λύση για τη Συρία.

Εντωμεταξύ νεώτερη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Δεύτερου Προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) επιβεβαιώνει την αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης αναφορικά με τους πρόσφυγες. Το 51% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η Γερμανία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη ροή των προσφύγων, ενώ πριν από δύο εβδομάδες το 57% πίστευε ότι η Γερμανία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.

Παρά όμως την αυξανόμενη δυσφορία στην κοινή γνώμη και την πτώση της δημοτικότητας της καγκελαρίου Μέρκελ (τέταρτη θέση με πρώτο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), είναι αξιοσημείωτο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται να αυξάνουν στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό τους κατά 1% στο 41%. Αντίθετα μειώνεται ελαφρά η εκλογική επιρροή των Σοσιαλδημοκρατών στο 25% και των Πρασίνων στο 9%. Το κόμμα Η Αριστερά παραμένει σταθερό στο 9%, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αυξάνει το ποσοστό του κατά μια μονάδα στο 6%.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.