Quantcast
BBC: Επιστρέφει το φάντασμα του Grexit - enikonomia.gr
share

BBC: Επιστρέφει το φάντασμα του Grexit

δημοσιεύτηκε:

Την επιστροφή του Grexit αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και επιμείνει στην δέσμευση του να αμφισβητήσει το πρόγραμμα λιτότητας προβλέπει η Linda Yueh του BBC.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ένα κόμμα που τάσσεται κατά τις λιτότητας, η άνοδος του οποίου στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνει ότι οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι με την Ε.Ε. και ενδεχομένως να δείχνει πως περισσότεροι Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν στην δραχμή» γράφει η κ. Yueh.«Αυτό επαναφέρει ξανά το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα» συμπληρώνει.

Όπως υπενθυμίζει η αρθρογράφος, στο απόγειο της κρίσης χρέους του ευρώ οι οικονομολόγοι των διεθνών οίκων υποστήριζαν πως είναι δυνατό για μια χώρα να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει επανειλημμένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί φοβούνται ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η ανησυχία είναι πως αν μια αδύναμη χώρα φύγει από την ευρωζώνη, οι αγορές θα επιτεθούν στην αμέσως πιο αδύναμη. Το κόστος δανεισμού για τα κράτη μέλη θα ανέβει, εμποδίζοντας την χρηματοδότηση τους από τις αγορές και οδηγώντας σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Το αντεπιχείρημα είναι πως αν μια χώρα βγει από το ευρώ θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Η ιδέα είναι πως μια χώρα με πιο αδύναμο νόμισμα θα καταφέρει να αυξήσει τις εξαγωγές της και να τονώσει την οικονομία καθώς θα ανακάμπτει σταδιακά η εγχώρια ζήτηση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει πως μια εταιρεία θα πρέπει να κόψει το κόστος κατά 25% αντί να βασιστεί σε μια υποτίμηση του νομίσματος. Το κόστος είναι η υψηλή ανεργία και η μείωση του επιπέδου ζωής.

«Σε κάθε περίπτωση, η παράθεση επιχειρημάτων θα συνεχιστεί και πολλοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις ελληνικές εκλογές. Μπορεί σύντομα πως θα εκδηλωθεί τελικά μια μετάσταση που θα οδηγήσει στην μερική διάσπαση του ευρώ» καταλήγει η κ. Yueh.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.