Quantcast
BBC: Καταστροφή για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ - enikonomia.gr
share

BBC: Καταστροφή για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Βομβαρδίζονται οι  Έλληνες  ψηφοφόροι από συνεχόμενες προειδοποιήσεις που αφορούν το μέλλον τους, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες για την διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το BBC και τον αρθρογράφο Γκάβιν Χιούιτ ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με την περίπτωση της χώρας μας.

Για τον αρθρογράφο, μια χώρα που έχει δεχθεί 240 δισ. ευρώ για να διασωθεί, είναι λογικό να περιμένει παρέμβαση στα εσωτερικά της – κάτι που συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Οι περισσότεροι μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να δουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα όπως σημειώνει προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Τόσο οι Γερμανοί όσο και άλλοι φοβούνται ότι σε περίπτωση που ανέβει στην εξουσία ο κ. Τσίπρας,  η Ελλάδα δεν θα συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους που διαθέτει το πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, ο αρθρογράφος σπεύδει να επισημάνει ότι σε αντίθεση με το 2012, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται πλέον «διαχειρίσιμη» διότι η ευρωζώνη έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη προστασία από κραδασμούς.

Στο εσωτερικό μέτωπο, σημειώνει ο Χιούιτ, η ελληνική κυβέρνηση υπερτονίζει πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν κινδύνω την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Άρα το σκηνικό έχει στηθεί και όπως λέει:

«Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα είμαστε μάρτυρες ενός πολιτικού παιχνιδιού με πολύ ρίσκο. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο γνωρίζει πως αν και η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, το 60% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ. Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει κάποια πράγματα…».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας ξέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ αλλάζει πάντα άποψη όταν βλέπει πως κινδυνεύει η Ευρωζώνη. Επίσης, έχει συμμάχους. Η Ισπανία έχει τώρα στη Podemos ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει σήμερα με 22% στις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι, ξέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να φύγει από την Ευρωζώνη και ότι αυτό που ζητάει είναι μια καλύτερη διαπραγμάτευση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει την ανεργία και αποκτήσει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος, ο  Γκάβιν Χιούιτ επισημαίνει πως ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε με τους ιδιώτες επενδυτές να αποδεχθούν το κούρεμα αναφέρει πως οι επιπτώσεις της εξόδου από το κοινό νόμισμα θα ήταν κάτι μεταξύ «καταστροφής και Αρμαγεδδώνα» και καταλήγει:

«Αν κερδίσει ο Τσίπρας και αν καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, περιμένω έντονες διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία με στόχο να μην φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Αλλά δεν θα είναι εύκολο να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι σε οποιαδήποτε περιστολή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ή ελάφρυνση των συνθηκών του προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας ξέρει πως μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και ένα Grexit θα δημιουργήσει κινδύνους».

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.