Quantcast
Black Friday: Δίκοπο μαχαίρι για τα καταστήματα στη Γερμανία - Τι δείχνει έρευνα της PwC - enikonomia.gr
share

Black Friday: Δίκοπο μαχαίρι για τα καταστήματα στη Γερμανία – Τι δείχνει έρευνα της PwC

δημοσιεύτηκε:

Πριν καλά καλά “ζεσταθούν” οι αγορές ενόψει Χριστουγέννων, το εμπόριο υπόσχεται ήδη ανεπανάληπτες προσφορές και γενναίες εκπτώσεις. Όμως η «Μαύρη Παρασκευή» δεν είναι απαραίτητα και επικερδής για τα καταστήματα.

Μια μέρα προσφορών δεν αρκεί. Ολοένα και περισσότερα, κυρίως διαδικτυακά, καταστήματα, μετατρέπουν την λεγόμενη «Μαύρη Παρασκευή» σε εβδομάδα ή ακόμα και μήνα προσφορών. Οι έμποροι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για κρατήσουν ψηλά τα επίπεδα της ζήτησης. Κι από ό,τι φαίνεται δεν τα πάνε και άσχημα!

Σφυγμομέτρηση της PricewaterhouseCoopers (PwC) δείχνει ότι το 71% των Γερμανών προτίθεται να ψωνίσει είτε την «Μαύρη Παρασκευή», είτε την ερχόμενη «Διαδικτυακή Δευτέρα» (Cyber Monday). O Σύνδεσμος Γερμανικού Λιανικού Εμπορίου HDE αναμένει φέτος συνολικό τσίρο πάνω από 3 δις ευρώ, μια αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2018. Έρευνα της γερμανικής ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών idealo.de δείχνει ωστόσο, ότι οι μεγαλόστομες υποσχέσεις των εμπόρων για «τιμές σοκ» και «μεγάλες ευκαιρίες» δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Συγκρίνοντας περισσότερα από 2.500 προϊόντα στις πιο δημοφιλής 50 κατηγορίες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τιμές μειώθηκαν μόλις κατά 6% κατά την Black Friday το 2018. Μόλις ένα στα επτά προϊόντα είχε τιμή μειωμένη περισσότερο από 20%. Προφανώς για αυτό το λόγο οι γερμανικές ενώσεις καταναλωτών συστήνουν στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι στο κυνήγι για την καλύτερη προσφορά και να συμβουλεύονται τις διαδικτυακές μηχανές σύγκρισης τιμών.

Black Friday Spring: η ανοιξιάτικη εκδοχή της «Μαύρης Παρασκευής»


Για πολλές αλυσίδες και καταστήματα η Black Friday αποδεικνύεται, τουλάχιστον στη Γερμανία, δίκοπο μαχαίρι. Για τις αλυσίδες ηλεκτρονικών Media Markt και Saturn ήταν βέβαια η μέρα με το μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς. Όμως η επιτυχία αυτή είχε για αυτές υψηλό κόστος, μιας και ο τζίρος των χριστουγεννιάτικων γιορτών, ένα περίπου μήνα αργότερα, αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών. Προφανώς οι καταναλωτές αξιοποίησαν την «Μαύρη Παρασκευή» για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους. Εν τέλει η Black Friday και η Cyber Monday δεν ωφέλησαν πολλά καταστήματα. Η Νίνα Σαρβένκα από την εταιρία συμβούλων Simon-Kucher προτείνει στους καταστηματάρχες συγκεκριμένες και στοχευμένες προσφορές και σε καμία περίπτωση εκστρατείες του τύπου «30% σε ό,τι πάρεις».

Είτε αρέσει, είτε όχι όμως, η Black Friday ήρθε για να μείνει. Στο εγγύς μέλλον αναμένεται ότι και άλλες τέτοιες μέρες προσφορών θα κάνουν την εμφάνισή τους διεθνώς. Η αγορά των ΗΠΑ προσπαθεί ήδη να προσελκύσει καταναλωτές με μια ανοιξιάτικη εκδοχή της «Μαύρης Παρασκευής», την Black Friday Spring.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.