Quantcast
Blackstone: Ποιες είναι οι δέκα μεγαλύτερες εκπλήξεις που επιφυλάσσει το 2015 - enikonomia.gr
share

Blackstone: Ποιες είναι οι δέκα μεγαλύτερες εκπλήξεις που επιφυλάσσει το 2015

δημοσιεύτηκε:

Τις δέκα μεγαλύτερες «εκπλήξεις» του 2015 σκιαγραφεί ο αντιπρόεδρος της Blackstone, Byron Wien, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική σκηνή.

1. Η Federal Reserve προχωρά τελικά στην αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της, νωρίς το πρώτο τρίμηνο, μετά τα βελτιωμένα στοιχεία για την απασχόληση και τον ισχυρό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

2. Χάκερς επιτίθενται σε προσωπικούς και εταιρικούς υπολογιστές κεντρικής τράπεζας, γεγονός που αναγκάζει τη Fed να δώσει εντολή στο πιστωτικό ίδρυμα να αναστείλει τις συναλλαγές για πέντε εργάσιμες ημέρες μέχρις ότου να εξακριβωθεί η ακρίβεια των υπολοίπων.

3. Το ράλι που σημειώθηκε στο τέλος του 2014 στη Wall Street συνεχίζεται και το επόμενο έτος, με τον δείκτη Standard & Poor’s 500 να καταγράφει κέρδη 15% στο τέλος του έτους.

4. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, θέτει τελικώς σε εφαρμογή την επέκταση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, δρομολογώντας δυναμικές αγορές κρατικών ομολόγων, ενυπόθηκων δανείων και εταιρικών ομολόγων. Παρά τα μέτρα τόνωσης, όμως, η Ευρώπη βυθίζεται ξανά σε βαθιά ύφεση.

5. Η ύφεση που ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο του 2014 στην Ιαπωνία συνεχίζεται και το 2015, παρά τα νέα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα που παρασχέθηκαν.

6. Η Κίνα ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να συντηρήσει πλέον ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7% και χρειάζονται περαιτέρω δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα για ανάπτυξη έστω και κατά 5%, ώστε να αποφευχθεί μια «ανώμαλη προσγείωση».

7. Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει τελικώς επιτπώσεις στο Ιράν. Η χώρα στηρίζεται στην πώληση αργού για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

8. Το brent βυθίζεται στα 40 δολάρια, ενώ η τιμή του παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στη Ρωσία. Η χώρα υπογράφει ειρηνική συμφωνία με την Ουκρανία.

9. Η κατάρρευση της αγοράς υψηλών αποδόσεων στα τέλη του 2014, εξαιτίας της βουτιάς στην τιμή του πετρελαίου, δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες αγοράς.

10. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αποδείχθηκε αναποτελεσματικός τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά όταν αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, η νομοθεσία θα περάσει τελικά. Ο αγωγός Keystone θα εγκριθεί, καθώς και μικρές φορολογικές αναθεωρήσεις, όπως επίσης και κάποιες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.