Quantcast
Bloomberg: 182 δισ. δολ. έχασαν 400 κροίσοι σε μια εβδομάδα λόγω πτώσης των αγορών - enikonomia.gr
share

Bloomberg: 182 δισ. δολ. έχασαν 400 κροίσοι σε μια εβδομάδα λόγω πτώσης των αγορών

δημοσιεύτηκε:

Οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν αυτήν την εβδομάδα 182 δισ. δολάρια από τη περιουσία τους, λόγω της κατάρρευσης των παγκόσμιων χρηματιστηρίων που προκάλεσαν τα αδύναμα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εβδομαδιαία πτώση του Bloomberg Billionaires Indes, του δείκτη που «μετρά» τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Warren Buffet και ο Ivan Glasenberg της Glencore, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2014. Μόνο την Παρασκευή, όταν ο δείκτης S&P 500 έκλεισε καταγράφοντας την χειρότερη εβδομάδα του από το 2011, η συνδυασμένη καθαρή αξία των μελών του δείκτη μειώθηκε κατά 76 δισ. δολάρια.

«Αν και τα 182 δις. δολάρια είναι ένα μεγάλο νούμερο, γι’ αυτούς είναι ένα αμελητέο ποσοστό» σχολίασε ο John Collins, διευθυντής της εταιρείας επενδυτικών συμβούλων Aspiriant, που επιβλέπει πάνω από 8 δις. δολάρια για πελάτες υψηλής καθαρής αξίας. «Μια τέτοια εβδομάδα δίνει μια πολύ κακή αίσθηση, όμως στην μεγάλη εικόνα με κανέναν τρόπο δεν θεωρείται καταστροφή».

Περιλαμβανομένων των απωλειών της Παρασκευής, οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν καταγράψει απώλειες 74 δις. δολαρίων από την αρχή του έτους, με την καθαρή τους αξία να ανέρχεται αθροιστικά στα 3,98 τρις. δολάρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε όρους δολαρίου, αντιμετώπισε αυτήν την εβδομάδα ο Buffett, που είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 3,6 δις. δολάρια, καθώς η μετοχή της Berkshire Hathaway κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 5%. Ο Buffett, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία 63,4 δις. δολαρίων.

Η «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου συνέβαλε στις απώλειες 15,2 δις. δολαρίων που υπέστησαν οι δισεκατομμυριούχοι του τομέα της ενέργειας, με τον πρόεδρο της Continental Resources, Harold Hamm, να «βλέπει» αυτήν την εβδομάδα να «εξαϋλώνεται» το 9% της καθαρής αξίας του, ή 895 εκατ. δολάρια.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας Glencore, Ivan Glasenberg, έχασε 237 εκατ. δολάρια αυτήν την εβδομάδα λόγω της υποχώρησης των τιμών των εμπορευμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Η περιουσία του Glasenberg έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40% φέτος, στα 3,1 δις. δολάρια.

Οι 26 πλουσιότεροι άνθρωποι της Κίνας έχασαν 18,8 δις. δολάρια αυτήν την εβδομάδα, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχεται ο Wang Jianlin της Dalian Wanda Commercial Properties, ο οποίος έχασε 3,5 δις. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, παρά τις αναταράξεις στις αγορές, υπήρξαν και ένδεκα δισεκατομμυριούχοι που αύξησαν τις περιουσίες τους. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα ο Dilip Shanghvi της Sun Pharmaceuticals, ο 39ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, που αύξησε την περιουσία του κατά 467 εκατ. δολάρια, με την καθαρή του αξία να ανέρχεται στα 18,9 δις. δολάρια.

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.