Quantcast
Bloomberg: Κύριε Τσίπρα, το καμπανάκι χτυπάει και για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Κύριε Τσίπρα, το καμπανάκι χτυπάει και για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

«Κύριε Τσίπρα, το καμπανάκι χτυπάει και για την Ελλάδα» τιτλοφορείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο εστιάζει στο θρίλερ των ελληνικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, το αμερικανικό δημοσίευμα, το οποίο υπογράφεται από τον Μάρκ Τσάμπιον, ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για πλήρη απραξία.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών διακυβέρνησης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει νομοθετήσει μόλις μία ρύθμιση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αντίθετα, συνεχίζει ο αναλυτής, ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί αναδιάρθρωση των διοικητικών δικαστηρίων και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων.

«Οι συντάξεις μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλές, αλλά οι δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα είναι περισσότερες από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» εξηγεί εν συνεχεία ο αρθρογράφος του Bloomberg.

«Παρά την κατάρρευση του ΑΕΠ, το ύψος των δαπανών παραμένει υψηλό, ιδίως για μία χρεοκοπημένη χώρα» τονίζει, εδράζοντας το φαινόμενο στη συνήθεια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Επομένως, ο Μάρκ Τσάμπιον απορεί με την εμμονή της Ελλάδας στην αποκατάσταση της 13ης σύνταξης, η οποία περικόπηκε στο πρώτο πακέτο βοήθειας.

Προχωρώντας στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, το άρθρο του Bloomberg υπενθυμίζει πως ο Τσίπρας είχε εκφράσει την προθυμία για συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, πέραν του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Αντίθετα, διαπιστώνει ο Μάρκ Τσάμπιον, η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί πιο ενεργητική σε ορισμένα έτερα μέτρα, όπως η επαναπρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων.

«Αυτό που πραγματικά προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός πως ο Τσίπρας προσπαθεί περισσότερο να επιρρίψει την ευθύνη για την επερχόμενη χρεοκοπία – και κατ’ επέκταση Grexit – στους άλλους, παρά να την αποτρέψει.

Αναγνωρίζοντας την ειδεχθή και καταστροφική φύση των προγραμμάτων διάσωσης, ο αρθρογράφος του Bloomberg υπερθεματίζει πως το ερώτημα που τίθεται πλέον για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι ο τρόπος διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάκαμψης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μία περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα» προκρίνει χαρακτηριστικά.

Ως αντάλλαγμα, συνεχίζει, η Ελλάδα πρέπει να φέρει εις πέρας μία σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν εφικτή τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης.

«Το καμπανάκι χτυπά και για την Ελλάδα και ιδίως, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκλέχθηκε με την ψευδή υπόσχεση της ακύρωσης του μνημονίου εντός του ευρώ» καταλήγει ο αναλυτής Μάρκ Τσάμπιον.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.