Quantcast
Bloomberg: Μορφή κατεπείγοντος παίρνουν οι συνομιλίες Ελλάδας- δανειστών - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Μορφή κατεπείγοντος παίρνουν οι συνομιλίες Ελλάδας- δανειστών

δημοσιεύτηκε:

Τη μορφή του κατεπείγοντος παίρνουν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της καθώς οι δύο πλευρές, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε όλα τα μέτωπα, αν και έχουν σημειώσει πρόοδο, αναφέρει το Bloomberg.

Όπως υπογραμμίζει το δίκτυο, η ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις είναι εμφανώς καλύτερη και πιο θετική από το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν αγκάθια στις συνομιλίες.

Φορολογικό, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, εργασιακό και συνταξιοδοτικό ζητήματα, παραμένουν άλυτα ζητήματα αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές του.

«Με τις συνομιλίες να γίνονται σε τεντωμένο σχοινί, αξιωματούχοι της ευρωζώνης εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς το κατά πόσο θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία μέχρι τις 6 του Μάη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει για να συζητήσει σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών την ερχόμενη Τετάρτη» αναφέρει.

Επιπλέον υπογραμμίζει πως η οικονομική θηλιά σφίγγει γύρω από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να καταβάλει περίπου € 200 εκατομμύρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 6 Μαΐου και άλλα € 770 εκατ. στις 12 Μαΐου.

«Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια ενδιάμεση συμφωνία το συντομότερο δυνατό για να βγούμε από το αδιέξοδο της κατάστασης”, δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το Σάββατο.

«Η συνέχιση αυτής της αβεβαιότητας δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη.»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη ότι είναι βέβαιος πως θα κλείσει μια συμφωνία ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαΐου.

Οι επενδυτές πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία που θα ξεκλειδώσει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε ράλι στο τέλος του Απριλίου, μετά από ένα χαμηλό διετίας στις 21 Απριλίου, σημειώνοντας κέρδη 6,1% για το σύνολο του μήνα, το μεγαλύτερο ράλι στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Τα ομόλογα επέστρεψαν κάτω από το 13%.

Ενώ η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να πετύχει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, θέτει ταυτόχρονα και τις κόκκινες γραμμές της σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.