Quantcast
Bundesbank: Πιθανή η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2022 - enikonomia.gr
share

Bundesbank: Πιθανή η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2022

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια εντός του 2022 διότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις άφησε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ μιλώντας στην Die Zeit .

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ .
Μάλιστα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας επεσήμανε ότι «αν η εικόνα του πληθωρισμού δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο, θα υποστήριζα την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής».

«Το πρώτο βήμα είναι ο τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων κατά την διάρκεια του 2022. Στην συνέχεια, τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν εντός του έτους», συμπλήρωσε.

Πιστός στην ιστορικά συντηρητική γραμμή της Bundesbank, ο Νάγκελ τόνισε ότι, αν η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής καθυστερήσει πολύ, το κόστος θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

«Το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικά υψηλότερο αν καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες από το αν δράσουμε εγκαίρως», προειδοποίησε.

«Αν καθυστερήσουμε, θα υποχρεωθούμε να αυξήσουμε περισσότερο και ταχύτερα τα επιτόκια. Τότε, οι αγορές θα αντιδράσουν με μεγαλύτερη μεταβλητότητα».



Γερμανία: Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υπερβεί σημαντικά το 4% το 2021

Ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Γερμανία είναι πιθανό να υπερβεί σημαντικά το 4% αυτό το έτος, πράγμα που σημαίνει υπερδιπλασιασμό του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολύ επάνω από την πρόβλεψη της ίδιας της Bundesbank που ήταν 3,6%.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επίμονη, ότι αυτό επηρεάζει τις τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών και ότι η αύξηση της ζήτησης βρίσκεται επίσης πίσω από αυτό», τόνισε στην Die Zeit.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι τείνουν πλέον προς τα επάνω, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των τιμών θα ξεπεράσει τον στόχο ακόμη και το 2023, για τρίτη συνεχή χρονιά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.