Quantcast
«Χρυσωρυχείο» για τα προάστια της Βαρκελώνης η Airbnb - enikonomia.gr
share

«Χρυσωρυχείο» για τα προάστια της Βαρκελώνης η Airbnb

δημοσιεύτηκε:

Ενώ στην ίδια τη Βαρκελώνη η θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος έχει γεννήσει πολλές αντιδράσεις από τους ντόπιους κατοίκους, που κορυφώνονται ακόμη και σε ακραίες πράξεις εναντίον των παραθεριστών—με απόγειο την επίθεση της οργάνωσης Αρράν κατά τουριστικού λεωφορείου έξω από το γήπεδο του Καμπ Νόου—στα περίχωρα της καταλανικής μητρόπολης η μαζική «εισβολή» των τουριστών, χάρις στα Airbnb και τα (νομίμως, ή παράνομα) ενοικιαζόμενα δωμάτια, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

«Είναι μια πολύ λογική ανοδική τάση, χάρις στην πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε πλατφόρμες όπως τα Airbnb, ή σε άλλους ιστότοπους που διαφημίζουν τουριστικά διαμερίσματα», τονίζει στην εφημερίδα La Vanguardia ο διευθυντής Τουρισμού του Συμβουλίου της Βαρκελώνης, Φραντσέσκ Βιλα. Πράγματι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τουρίστες αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό στις συνοικίες έξω από τα στενά όρια του δήμου της Βαρκελώνης, αλλά και ακόμη μακρύτερα.

Ο αριθμός ρεκόρ των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του Barcelonés—που περικλείει τους δήμους της Βαρκελώνης, Μπανταλόνα, Λ’ Οσπιταλέτ, Σαντ Αντριά ντε Μπέσος, και Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ—για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασε αύξηση κατά 3% στη συγκεκριμένη περίμετρο, ενώ και στο υπόλοιπο της επαρχίας η αύξηση ήταν 12%. Αριθμοί, που παγιώνουν τα ήδη διαπιστωμένα στοιχεία του περασμένου έτους, που κατέγραφαν πως η το κύμα των τουριστικών αφίξεων στη Barcelonés αυξήθηκε κατά 5,5%, ενώ στο υπόλοιπο της επαρχίας φιλοξενήθηκαν 16% περισσότεροι επισκέπτες από ό, τι το 2015.

Λογικά, η τουριστική αφθονία της ίδιας της πόλης της Βαρκελώνης, η οποία το περασμένο έτος φιλοξένησε τουλάχιστον 9.861.671 επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου τουρισμού της πόλης, αλλά και η γενικευμένη επιτυχία των ηλεκτρονικών ιστότοπων ενοικίασης παραθεριστικών διαμερισμάτων, στις οποίες ο καθένας μπορεί να αναρτήσει μια διαφήμιση για προσφερόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ή ακόμη και μία κατοικία, βρίσκονται πίσω από τον πολλαπλασιασμό των κρατήσεων στην απώτερη περιφέρεια της μητροπολιτικής περιοχής. Αυτό γίνεται αμέσως σαφές κι από τα στοιχεία που μπορεί κάποιος να εξάγει από μία πρόχειρη έστω αναζήτηση στον ιστότοπο των Airbnb.

Αναμφίβολα, τοποθεσίες κοντά στη Βαρκελώνη που είναι καλά συνδεδεμένες με την πόλη μέσω του δικτύου μεταφορών, θεωρούνται ολοένα και περισσότερο ως μία ελκυστική επιλογή για φθηνή διαμονή από εκείνους τους τουρίστες που δεν τους πειράζει να μετακινούνται με τραίνο, ή λεωφορείο για να φθάσουν στο κέντρο της πόλης. «Περίπου το 55% των ατόμων που επισκέπτονται τη Βαρκελώνη το κάνει για τρίτη ή τέταρτη φορά», εξηγεί ο Βίλα, τονίζοντας πως «ίσως για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι και τόσο σημαντικό να διαμένουν στο κέντρο της πόλης», όπως θα έκαναν στο Λονδίνο, ή το Παρίσι.

Είναι σαφές ότι σε περιοχές πολύ πλησιέστερα στην πόλη της Βαρκελώνης ο αριθμός των προσφερόμενων δωματίων και διαμερισμάτων σε τουρίστες αυξάνει. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Κορνελιά ντε Λιομπρεγκάτ, όπου οι επισκέπτες, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν κράτηση για διακοπές σε ένα ιδιωτικό διαμέρισμα στην πόλη αυτή του Μπάις (Κάτω) Llobregat, έξω από τη Βαρκελώνη, αυξάνονται εκθετικά.

«Δεν είναι μεν στο κέντρο της Βαρκελώνης, αλλά είναι πολύ εύκολο να φτάσετε, η διαδρομή με το τραίνο διαρκεί 20 έως 30 λεπτά», τονίζει ενδεικτικά στο προφίλ του ενοικιαζόμενου χώρου της Ουέντι Μοράλες η Ντομινίκ που είχε διαμείνει σε ένα τέτοιο δίκλινο στο Κορνελιά. Η Μοράλες νοικιάζει για τέσσερις μήνες ένα δωμάτιο έναντι 26 ευρώ τη βραδιά, σε ένα σπίτι που βρίσκεται σε μία ζώνη του δήμου με καλές συγκοινωνίες και σύνδεση με τη Βαρκελώνη.

«Είναι ένας καλός τρόπος για να βγάζω χρήματα ώστε να καλύπτω άλλα έξοδα», εξηγεί στη La Vanguardia η Μοράλες, η οποία δηλώνει πως προτιμά να νοικιάζει σε τουρίστες για μικρότερο χρονικό διάστημα, παρά να έχει έναν «σταθερό νοικάρη». Μολονότι παραδέχεται πως τα έσοδα δεν είναι σταθερά καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, όμως τους καθαρά δημοφιλείς μήνες τα δωμάτιά της είναι υπερπλήρη, εξασφαλίζοντάς της ένα εισόδημα υπερπολλαπλάσιο από ένα κανονικό ενοίκιο.

Ωστόσο, ορισμένα τοπικά δημοτικά συμβούλια έχουν αρχίσει να υιοθετούν ένα ‘μορατόριουμ’ στη νομιμοποίηση τουριστικών διαμερισμάτων, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές όπου οι γείτονες αρχίζουν να έχουν παράπονα για την υπερπληθώρα των τουριστών και των συναφών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την παραμονή τους, κι οι οποίες προκαλούν μία πληθώρα από οχλήσεις. Αυτό συνέβη στην περίπτωση των δήμων του Σίτζες, της Μπανταλόνα, του Σαντ Αντριά, αλλά και του Λ’Οσπιταλέτ, όπου στις πιο κοντινές στη Βαρκελώνη γειτονιές ήδη έχουν τριπλασιαστεί κατά τους τελευταίους μήνες οι αιτήσεις για άδεια λειτουργίας ενοικιαζόμενων χώρων.

Η επιβολή αυτών των περιορισμών στην ‘τουριστική αποκέντρωση’ διερευνάται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας ως εναλλακτικός τρόπος για να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα συνύπαρξης μεταξύ των τουριστών και ντόπιων κατοίκων—όπως έχει συμβεί σε υπερβολικό βαθμό στη Βαρκελώνη, με πιο εμβληματικό το αποκορύφωμα της Barceloneta, όπου το κυνήγι της προσέλκυσης τουριστών έχει οδηγήσει σε μία φρενήρη άνοδο των τιμών των διαμερισμάτων κι έχει καταλήξει στην «αποβολή» των ίδιων των κατοίκων.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της Βαρκελώνης έχει την πεποίθηση ότι τα καλά στοιχεία για τον τουρισμό σε όλες τις περιοχές εντός κι εκτός της πόλης αποτελούν ένα θετικό σημάδι για την «αποκέντρωση του τουρισμού» της Βαρκελώνης. «Κάνουμε μια κοινή προβολή τόσο της ίδιας της πόλης, όσο και όλων των περιοχών που την περιβάλλουν, παρουσιάζοντάς τες ως ενιαίο προορισμό», τονίζει ο Βίλα.

Υπό αυτή την έννοια δεν πρέπει να λησμονείται πως, πέρα από την εγγύτητα προς την πόλη, η επαρχία της Βαρκελώνης διαθέτει πολλά γραφικά αξιοθέατα, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, όπως παραλίες, μοντερνιστικά μνημεία, ρομανική τέχνη, μουσεία, εγκαταστάσεις γκολφ και μια μεγάλη και ποικίλη τοπική κουζίνα, που δύνανται να προσελκύσουν και να κρατήσουν τους επισκέπτες. Μία προσφορά που πέρυσι κατάφερε να προσελκύσει στο ευρύτερο περιβάλλον της Βαρκελώνης 4,7 εκατομμύρια τουρίστες. Αριθμός, ο οποίος, αν και απέχει ακόμη πολύ από τα 7,8 εκατομμύρια επισκέπτες, που φιλοξενήθηκαν στην περίμετρο του Barcelonés, αναμένεται να αυξηθεί περίπου 10% κατά το τρέχον έτος.

Πηγή: La Vanguardia


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.