Quantcast
CNBC: Δεν θα ήταν τόσο αρνητική μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - enikonomia.gr
share

CNBC: Δεν θα ήταν τόσο αρνητική μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

δημοσιεύτηκε:

Απόψεις αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν και τόσο αρνητική για την Ευρωζώνη, φιλοξενεί το CNBC, αναφερόμενο παράλληλα στη σημερινή δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το χρέος είναι πάντα χρέος».

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ – εκτιμώντας ότι το πιθανότερο θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου – και στη θέση που έχει στηρίξει, ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση και μερικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον Jubilee Debt Campaign, έναν οργανισμό ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία κατά των «μη βιώσιμων χρεών», όπως δείχνουν οι τελευταίες αναλύσεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ, όλα τα χρήματα που το Ταμείο έδωσε στην Ελλάδα κατευθύνθηκαν για την αποπληρωμή προηγούμενων δανειακών υποχρεώσεων και λιγότερο από το 10% διοχετεύθηκε στην πραγματική οικονομία.

«Ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες σώθηκαν, αλλά το χρέος το φορτώθηκαν οι Έλληνες πολίτες», υποστηρίζει ο Tim Jones, οικονομολόγος του Jubille Debt Campaign, ο οποίος υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μία τακτική που ακολουθήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια των κρίσεων που συνέβησαν στον ανεπτυγμένο κόσμο της δεκαετίες ’80 και ’90. Τα χρέη θα πρέπει να διαγραφούν και θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος τρόπος προσέγγισης για τη διαχείρισή τους, ούτως ώστε να μην σώζονται οι τράπεζες, αλλά ο «λογαριασμός» να μένει στο κράτος».

 

Έξοδος από την Ευρωζώνη

 

Την ίδια ώρα οι Ben May και Tom Rogers, οικονομολόγοι του Oxford Economics, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να φύγει από την Ευρωζώνη. «Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα και περιορισμένη πολιτική στήριξη στην ατελείωτη λιτότητα. Χωρίς «ανακούφιση» του χρέους θα είναι δύσκολο να λυθούν αυτά τα προβλήματα παραμένοντας στην Ευρωζώνη, ενώ εγκαταλείποντας την Ευρωζώνη θα μπορεί η χώρα να υποτιμήσει το δικό της νόμισμα και να ανακτήσει, γρήγορα, την ανταγωνιστικότητά της».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.