Quantcast
CNBC: Ο Τσίπρας στοιχημάτισε στην κόπωση της λιτότητας αλλά κανείς δεν τον ακολούθησε - enikonomia.gr
share

CNBC: Ο Τσίπρας στοιχημάτισε στην κόπωση της λιτότητας αλλά κανείς δεν τον ακολούθησε

δημοσιεύτηκε:

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κήρυξε τη νίκη στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, αλλά ελάχιστοι εκτός παράταξης πείστηκαν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, στο πρόσφατο Eurogroup διαλύθηκε βίαια το όραμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης για «νέα συμφωνία» με την οποία οι ψηφοφόροι –και όχι οι αγορές ή οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών– θα αποφασίζουν για τα χρήματα που θα έρχονται στη χώρα.

Η επόμενη πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η Αθήνα είναι η κατάρτιση μιας λίστας με μεταρρυθμίσεις που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πιστωτών της, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.

Ακόμη και εάν οι ελληνικές προτάσεις εγκριθούν από τους ευρωπαίους εταίρους τη Δευτέρα, το καίριο ζήτημα του πώς και με ποιους όρους θα πρέπει η Ευρωζώνη να βοηθήσει την Ελλάδα θα επανέλθει στην επιφάνεια τον Ιούλιο που θα λήξει η τετράμηνη παράταση.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για μια σχεδόν απόλυτη συνθηκολόγηση», εκτιμά ο Raoul Ruparel, επικεφαλής οικονομικών ερευνών του Open Europe στο Λονδίνο.

«Ο Τσίπρας στοιχημάτισε στην κόπωση που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η λιτότητα και νόμιζε ότι αν κυματίσει τη σημαία της αλλαγής θα πείσει τα υπόλοιπα κράτη να τον ακολουθήσουν. Κανένα δεν τον ακολούθησε», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Guntram Wolff από το ερευνητικό ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών, ο ΣΥΡΙΖΑ έσφαλλε εξ αρχής, όταν αποφάσισε να εξαπολύσει κατά μέτωπο επίθεση σε μια συντηρητική ΕΕ που στηρίζεται στη σιωπηρή συναίνεση και σνομπάρει τις συναισθηματικές ρητορείες.

Όμως, το μεγαλύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, κατά τον Wolff, ότι πίστεψε πως σύσσωμη η νότια Ευρώπη θα συνταχθεί με την Ελλάδα, ενάντια σε αυτό που η Αθήνα αποκαλούσε γερμανική αδιαλλαξία υπέρ της λιτότητας για ιδεολογικούς λόγους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.