Quantcast
CNBC: Πάνω από 9 δις δολ. θα κοστίσουν στην Τουρκία οι κυρώσεις της Ρωσίας - enikonomia.gr
share

CNBC: Πάνω από 9 δις δολ. θα κοστίσουν στην Τουρκία οι κυρώσεις της Ρωσίας

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερα από 9 δισ. δολάρια ΗΠΑ ενδέχεται να κοστίσει στην Τουρκία η ένταση στις σχέσεις της με τη Ρωσία, που ακολούθησε την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16 σε συριακό εναέριο χώρο.

Αυτό αναμεταδίδει το CNBC επικαλούμενο τηλεγράφημα του Reuters το οποίο αναφέρει σχετικές δηλώσεις του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Μεχμέτ Σίμσεκ στο τουρκικό δίκτυο NTV.

Ο Σίμσεκ είπε ότι το χειρότερο σενάριο για τις οικονομικές συνέπειες που θα προκαλέσουν στην Τουρκία οι ρωσικές αντιδράσεις και κυρώσεις, τις αποτιμά σε 9 δισ. δολάρια ή σε περίπου 0,4% του τουρκικού ΑΕΠ.

Αντίστοιχες προβλέψεις έκανε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία εκτίμησε μεταξύ 0,3% και 0,7% του τουρκικού ΑΕΠ την αξία της ζημίας στην τουρκική οικονομία που θα προκαλέσει ενδεχόμενη πλήρης εφαρμογή των ρωσικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας το 2016.

Η Ρωσία είναι η έβδομη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής τουρκικών εξαγωγών, απορροφώντας το 3,8% του συνόλου αυτών.

Επίσης, οι Ρώσοι τουρίστες αντιστοιχούσαν στο 12,2% των 37 εκατ. τουριστών που δέχθηκε η Τουρκία το 2014, δαπανώντας 3 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Πέρα από τις άμεσες συνέπεις που θα έχουν οι ρωσικές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, πλήγμα προκαλείται σε αυτήν και από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί η ρωσική στάση, ένα σημείο εξαιρετικά κρίσιμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Τουρκία, ιδιαίτερα λόγω των πολλαπλών συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.