Στις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου
«Πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία;», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
Όπως αναφέρεται, «παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που πριν από μερικές ώρες είδαν το «φως» της δημοσιότητας, ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία στο τέλος του μήνα, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μεγαλώνουν, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να κάνουν σενάρια για το μέλλον της χώρας, αν τελικά χρεοκοπήσει. Οι οικονομικοί αυτοί αναλυτές αμφιβάλουν αν η Ελλάδα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου και σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση που χρειάζεται και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία».
Το CNBC φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του ερευνητικού κέντρου Daiwa Capital Markets, Ρόμπερτ Κουενζέλ, ο οποίος τονίζει πως «μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ άσχημη, ειδικά αν η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους μηχανισμούς της».
Ο ίδιος τονίζει πως μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αστάθεια στην χώρα. «Υπό αυτές τις συνθήκες, στην Ελλάδα θα υπήρχε έκδοση παράλληλου νομίσματος», σημειώνει.
Από την πλευρά του ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse λέει στο CNBC ότι «αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σενάριο που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία. Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν την χώρα εκτός ευρώ».
Όπως σημειώνει, αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει σε μια νέα δραχμή, θα υπάρξει πιθανότατα μια υποτίμηση του νομίσματος της τάξης του 50%, για αυτό και, όπως υπογραμμίζει, το σενάριο της χρεοκοπίας «πρέπει να αποφευχθεί».
Αυτό, προσθέτει, «θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά θα σήμαινε, επίσης, την αθέτηση των υποχρεώσεων των ελληνικών εταιρειών, των Ελλήνων πολιτών που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά σε ευρώ και του τραπεζικού συστήματος».
Από την πλευρά του ο Μίκαελ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets, είπε στο αμερικανικό δίκτυο πως θεωρεί αναπόφευκτη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα συμβεί, αλλά το «πότε» και σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε αμφιβολίες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Ότι και αν συμβεί, ακόμη και αν συμφωνήσουν να δώσουν ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αθήνα, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους ρυθμούς της ανάπτυξης που χρειάζεται ώστε να αρχίσει να ξεπληρώνει τα χρέη της», αναφέρει.
Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί ούτε με παραπάνω βοήθεια από την «αποκαλούμενη τρόικα», ανεξάρτητα από το αν η χώρα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Ιούνιο, όταν και όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.