Quantcast
CNN Money: Ο φόβος του Brexit «βύθισε» την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο - enikonomia.gr
share

CNN Money: Ο φόβος του Brexit «βύθισε» την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο

δημοσιεύτηκε:

Η αγορά ακινήτων του Λονδίνου βιώνει την «ανατριχίλα» ενός πιθανού Brexit, αναφέρει το CNN Money. Οι επενδύσεις σε κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών κατά το Α’ τρίμηνο του 2016, καθώς οδεύουμε προς το δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο όγκος επενδύσεων στους πρώτους τρεις μήνες του έτους μειώθηκε κατά 31% χαμηλότερα από το μέσο όρο 10 ετών, στα 2,2 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με έρευνα της κτηματομεσιτικής Lambert Smith Hampton.

Πρόκειται δηλαδή για λιγότερα από τα μισά των 4,6 δισ. που είχαν καταγραφεί κατά το προηγούμενο τρίμηνο (μείωση άνω του 50%).

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν κάνει ένα βήμα πίσω λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας για την έκβαση του δημοψηφίσματος του Ιουνίου», δηλώνει ο Ezra Nahome, Διευθύνων Σύμβουλος της Lambert Smith Hampton.

«Το είδαμε το 2014, πριν από την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, και το βλέπουμε και πάλι τώρα. Η αβεβαιότητα δεν αρέσει στους επενδυτές», επισημαίνει.

Πολλές μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέρος των επιχειρήσεών τους μακριά από το Λονδίνο, εάν το δημοψήφισμα αποφασίσει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, HSBC, προειδοποίησε την Παρασκευή 22 Απριλίου ότι θα μπορούσε να «τρέχει» κάποιες από τις δραστηριότητές της από το Παρίσι. Και δεν είναι μόνο τα επαγγελματικά ακίνητα που πλήττονται. «Η πλειοψηφία του κλάδου ακίνητης περιουσίας ανησυχεί ότι ένα Brexit θα κάνει τη Μεγάλη Βρετανία λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις», δήλωσε ο Darren Yates, επικεφαλής έρευνας στη βρετανική εταιρεία ακινήτων Carter Jonas.

Οι Savills, Knight Frank, Foxtons και άλλες εταιρείες real estate με μεγάλες επιχειρήσεις στο Λονδίνο είχαν ήδη προειδοποιήσει για μία επιβράδυνση της αγοράς πριν από το δημοψήφισμα.

Έρευνα της KPMG έδειξε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των μεγάλων παγκόσμιων επενδυτών σε ακίνητα θεωρούν ότι η έξοδος από την Ένωση θα οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων στα βρετανικά ακίνητα. 

Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν ή έχουν ήδη μειώσει τις επενδύσεις σε ακίνητα της Βρετανίας πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Η αγορά ακινήτων του Λονδίνου είναι από τις πιο «καυτές» στον κόσμο.

Οι μέσες πραγματικές τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 40% από την αρχή του 2013, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της UBS.

Το Λονδίνο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας «σημαντικής» διόρθωσης των τιμών, προειδοποιεί η ίδια έκθεση. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αλλαγή.

Έκθεση της Nomura καταγράφει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση έως και 10% των τιμών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και η Moody’s σημειώνει ότι μία έξοδος από την Ε.Ε. θα προκαλέσει συρρίκνωση της ζήτησης για τα ακίνητα στο Λονδίνο, οδηγώντας τις τιμές χαμηλότερα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.