Quantcast
Coene: Να αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Coene: Να αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη να θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε εφαρμογή πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Libre Belgique» ο Luc Coene, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προβεί το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης σε μία τέτοια κίνηση, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.

«Από τις αρχές του 2014 , έχουμε υποτιμήσει συστηματικά τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις. Αν βρεθούμε στην αρχή του 2015 με αρνητικό πληθωρισμό και εντός ενός αποπληθωριστικού σπιράλ, τότε οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι πολύ αρνητική» τόνισε ο Luc Coene και προσέθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο».

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη καθυστερήσει να λάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Το ενδεχόμενο έναρξης ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει διχάσει τα μέλη που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, με πολλούς εξ αυτών να τοποθετούνται σαφώς υπέρ ή κατά μίας τέτοιας απόφασης. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 22 Ιανουαρίου.

 

 

 
 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.