Quantcast
Credit Suisse: 'Εως και 78 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει το σκάνδαλο στη VW - enikonomia.gr
share

Credit Suisse: ‘Εως και 78 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει το σκάνδαλο στη VW

δημοσιεύτηκε:

‘Εως και 78 δισ. ευρώ μπορεί να «κοστίσει» στη VW το σκάνδαλο με το λογισμικό μείωσης εκπομπής καυσερίων και περαιτέρω υποχώρηση κατά 20% για την μετοχή της εκτιμά η Credit Suisse.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη Credit Suisse, η μετοχή της Volkswagen αναμένεται να υποχωρήσει επιπλέον 20% (Παρασκευή 2/10 έκλεισε στα 92,4 ευρώ), έχοντας χάσει από την αρχή του σκανδάλου ήδη σχεδόν το 40% της αξία της.

Η Credit Suisse διατυπώνει την εκτίμηση ότι η μετοχή θα πέσει επιπλέον 20%, με βάση τα στοιχεία, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αντιδρούν στα αρνητικά για την Volkswagen νέα και οι κραδασμοί από το σκάνδαλο δεν απορροφώνται.

Παράλληλα ο ελβετικός όμιλος εκτιμά πως το κόστος του σκανδάλου ενδέχεται να αγγίξει ως και τα 78 δισ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση (7 φορές μεγαλύτερο από τα κέρδη που παρουσίασε το VW Group το 2014).

Αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, τότε μιλάμε για ένα κόστος 60% μεγαλύτερο από το κόστος που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon στην BP.

Μάλιστα η VW έχει προσλάβει το δικηγορικό γραφείο Kirkland & Ellis LLP για να την εκπροσωπήσει στις ΗΠΑ, το ίδιο γραφείο που χειρίστηκε και την πετρελαϊκή καταστροφή Deepwater Horizon το 2010.

Το κόστος αφορά την ανάκληση και διόρθωση των 11 εκατ. οχημάτων της, την αποπληρωμή των προστίμων και το πλήγμα στις πωλήσεις.

Αναλυτικότερα, ως προς το κόστος ανάκλησης, στο καλύτερο σενάριο για την VW, το κόστος για κάθε όχημα που ανακαλείται υπολογίζεται στα 300 ευρώ, ενώ στο χειρότερο σενάριο το κόστος ανά όχημα εκτοξεύεται στα 2.000 ευρώ.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας μεταφράζονται σε τιμή στόχο 83 ευρώ για τη μετοχή της Volkswagen.

‘Οσον αφορά στο κόστος που έχει υπολογίσει η VW το οποίο σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία θα ανέλθει σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ η Credit Suisse εκτιμά πως σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο το κόστος θα ανέλθει στα 23 δισ. ευρώ, 3,5 φορές περισσότερο από την εκτίμηση της VW.

Παράλληλα ο ελβετικός όμιλος προειδοποιεί πως τα οικονομικά στοιχεία της VW δείχνουν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει το κόστος και θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.