Quantcast
Credit Suisse: Νέα δεδομένα για την μετοχή της - Τι λένε οι αναλυτές - enikonomia.gr
share

Credit Suisse: Νέα δεδομένα για την μετοχή της – Τι λένε οι αναλυτές

δημοσιεύτηκε:

Άλμα 18% έκανε σήμερα η μετοχή της Credit Suisse μετά τη διασφάλιση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB). Αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος από τις χθεσινές απώλειές της που  άγγιξαν το 24%.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η μετοχή  της Credit Suisse εκτινάχθηκε έως και 32%.

Τι λένε οι αναλυτές

Η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι θα λάβει δάνειο 50 δισ. φράγκων ( ή 54 δισ. δολάρια) από την SNB συνέβαλε σήμερα στην ανακοπή των ισχυρών πωλήσεων στις ασιατικές αγορές,  αλλά και στη συγκρατημένη άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών.

Σύμφωνα με αναλυτές, όμως, η ανακωχή μπορεί να είναι πρόσκαιρη. Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, διότι το status  quo  δεν θεωρείται πλέον επιλογή, καθώς ενδέχεται να εξαγοραστεί η Credit Suisse.

Ο ιδρυτής της Shelter Island Capital Management, Luis Arenzana είπε ότι οι συνεχόμενες αποσύρσεις κεφαλαίων από πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας δεν θεωρούνται  αντιδράσεις πανικού στα πρόσφατα γεγονότα  που έγιναν στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα κέρδη της CS από το 2013 ήταν μικρότερα από το κόστος κεφαλαίου της. Η τράπεζα έκτοτε κατέγραφε απώλειες 2,5 φράγκων ανά μετοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο  1 ή 2 κακών ετών, καθώς η τράπεζα σημείωνε ζημιές τα 5 από τα 9 αυτά χρόνια. Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμήσουν ότι το πιθανότερο σενάριο για την  Credit Suisse είναι να εξαγοραστεί από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS.

«Εκτιμούμε ότι η ένεση ρευστότητας  από τη SNB δεν είναι αρκετή. Κατά την άποψή μας, το status  quo δεν αποτελεί πλέον επιλογή διότι  οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται. Και αυτό αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων και μετοχών», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

«Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους και αυτό ήταν  ένα σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και ότι θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ…  Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.

Η επικεφαλής αγορών της Hargreaves Lansdown  είπε ότι «η Credit Suisse είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που παίρνει έκτακτη οικονομική βοήθεια και μπορεί να αποτύχει », προσθέτοντας ότι «η βοήθεια των 54 δισ. δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».

Σήμερα πάντως μειώθηκε το  κόστος ασφάλισης ομολόγων της Credit Suisse έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS)  μετά τη χθεσινή άνοδό του.

Μεγάλη ήταν η ανάκαμψη στις τιμές των ομολόγων της ελβετικής τράπεζας, με αυτά της πρώτης βαθμίδας που έχουν ως νόμισμα αναφοράς το δολάριο να κερδίζουν 10 σεντς μετά τη χθεσινή υποχώρησή τους κάτω από τα 50 σεντς στο δολάριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.