Quantcast
Credit Suisse: Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν έως και τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Credit Suisse: Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν έως και τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει δίχως τη λήψη εξωτερικής χρηματοδοτικής βοήθεια για ακόμη ένα μήνα, δηλαδή έως και τον Ιούνιο.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Credit Suisse, με νέα της έκθεση υπό τον τίτλο «Greece: Die another day», τονίζοντας πως παρά τη δεινή κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας, η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για ακόμη ένα μήνα, δίχως να λάβει εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια.

«Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει οικονομικά για ορισμένες εβδομάδες ακόμη. Έτσι, αναμένουμε πως η καταβολή της δόσης της 12ης Μαΐου προς το ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί κανονικά» εξηγεί η ελβετική επενδυτική τράπεζα.

Επομένως, συνεχίζει, η «σκληρή» προθεσμία για την Ελλάδα είναι ο Ιούλιος, όπου η Αθήνα θα κληθεί να αποπληρώσει τις δόσεις προς την ΕΚΤ.

Γι΄ αυτό το λόγο, τονίζει η Credit Suisse, το βασικό σενάριο προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί την ύστατη στιγμή.

Για την ελβετική τράπεζα, η νέα συμφωνία δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, καθώς πλέον υπάρχουν νέα «όπλα», τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση, όπως για παράδειγμα η ποσοτική χαλάρωση και το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ευρώπης.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ΣΥΡΙΖΑ θέλει έναν πλήρη συμβιβασμό» συμπληρώνει η Credit Suisse, τονίζοντας πως αυτή η απροθυμία «γεννά» τον κίνδυνο εμφάνισης μίας νέας πολιτικής κρίσης εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πάντως, αναλύει η Credit Suisse, μέχρι να επιτευχθεί εντέλει συμφωνία, ο κίνδυνος της αποτυχίας θα παραμένει, με τα σενάρια της χρεοκοπίας ή των κεφαλαιακών περιορισμών να αιωρούνται πάνω από την Αθήνα.

Ωστόσο, καταλήγει η επενδυτική τράπεζα, το σενάριο του Grexit βρίσκεται εκτός των πιθανών εκβάσεων της ελληνικής κρίσης, λόγω των συνεπαγόμενων συνεπειών για την Ευρωζώνη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.