Quantcast
Credit Suisse: "Τέλος" ο άνθρωπος που "έκαψε" την ελβετική τράπεζα - Ποιος αναλαμβάνει τα ηνία - enikonomia.gr
share

Credit Suisse: “Τέλος” ο άνθρωπος που “έκαψε” την ελβετική τράπεζα – Ποιος αναλαμβάνει τα ηνία

δημοσιεύτηκε:

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας  της Σαουδικής Αραβίας του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, ο Ammar Al Khudairy που “έκαψε” την ελβετική τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το www.nasdaq.com που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, ως νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας ορίστηκε ο Saeed Mohammed Al Ghamdi αφού ο Ammar Al Khudairy παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, όπως  γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η τράπεζα. Ενώ τα χρέη αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Talal Ahmed Al Khereiji.

Όλες οι αλλαγές στη διοίκηση της τράπεζας ισχύουν από σήμερα, 27 Απριλίου και έρχονται αφού προηγουμένως ο Al Khudairy είπε ότι η σαουδαραβική τράπεζα δεν θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην Credit.  Aυτό είχε ως αποτέλεσμα η ελβετική τράπεζα να εξαγοραστεί από την UBS αφού οι πελάτες είχαν αρχίσει να αντλούν περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια   κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Γιατί κατέρρευσε η Credit Suisse

Οι παγκόσμιες ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της τιμής της μετοχής και τις δηλώσεις του Al Khudairy, συνέβαλαν στο να χάσει η Credit Suisse το 1/5 της αξίας της και να αναγκαστεί να δεχτεί από την UBS να την εξαγοράσει έναντι 3,2 δισ. δολαρίων.

Επίσης επισημαίνεται πως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας που απέκτησε τον περασμένο Νοέμβριο σχεδόν το 9,9% της Credit Suisse έναντι 1,46 δισ. δολαρίων, έχει χάσει από τις 27 Οκτωβρίου η ίδια πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία εμπορική αξία.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα είχε ζημία αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων ωστόσο είπε στις 20 Μαρτίου πως η πτώση της αξίας της επένδυσής της δεν είχε καμία επίδραση στα αναπτυξιακά της σχέδια και πως αυτό δεν θα επηρεάσει την κερδοφορία.

Ο Al Khudairy είπε πρόσφατα στο Reuters  ότι η τράπεζα δεν εξετάζει προς το παρόν να προχωρήσει σε καμία διεθνή εξαγορά αλλά θα επικεντρωθεί στις δραστηριότητές της στη Σαουδική Αραβία.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.