Quantcast
Credit Suisse: Ψυχραιμία επενδυτές – Άλλο Podemos, άλλο ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Credit Suisse: Ψυχραιμία επενδυτές – Άλλο Podemos, άλλο ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Στην αβεβαιότητα σχετικά με τις γενικές εκλογές στην Ισπανία, που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015, αφιερώνει μέρος ενημερωτικού σημειώματός της προς τους πελάτες της η Credit Suisse.

Η ελβετική τράπεζα διερωτάται, όπως και άλλες τράπεζες πρόσφατα, όπως π.χ. η Bank of America Merrill Lynch, η Barclays, η HSBC ή η Nomura, αν ο πολιτικός κατακερματισμός στην Ισπανία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την ανάκαμψη της χώρας.

«Καθώς το 2015 είναι εκλογικό έτος στην Ισπανία, γίνονται πολλοί παραλληλισμοί με την Ελλάδα», αναφέρει στο σημείωμά της η Credit Suisse και προσθέτει ότι αυτό οφείλεται «στην κατακόρυφη άνοδο του Podemos, ενός αριστερού κόμματος, αντισυστημικού, λαϊκίστικου, το οποίο στρέφεται ενάντια στη λιτότητα, εδώ και μόλις έναν χρόνο».

Το Podemos, σημειώνει, βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και όπως το ελληνικό κόμμα, διαμαρτύρεται όχι μόνο για την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ισπανία, αλλά τάσσεται εναντίον της πολιτικής ελίτ και της διαφθοράς.

Όμως, σύμφωνα με την Credit Suisse, η ισπανική περίπτωση είναι διαφορετική της ελληνικής, διότι το Podemos δεν θα επιτύχει να ανέλθει στην εξουσία της χώρας στις επόμενες εκλογές, κυρίως λόγω των Ciudadanos, ενός κόμματος «μετριοπαθούς και κεντρώου, που διχάζει την ψήφο διαμαρτυρίας».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, οι Ciudadanos θα μπορούσαν να προσελκύσουν σε εθνικό επίπεδο, ψηφοφόρους αναποφάσιστους και μη ικανοποιημένους από το σύστημα, που όμως δεν έχουν πεισθεί, για παράδειγμα, από τις διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα, το Podemos θα μπορούσε να έχει πιάσει την… οροφή στα ποσοστά του, κάτι που καταδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις, αλλά και το άσχημο αποτέλεσμα που είχε το κόμμα στις περιφερειακές εκλογές που έλαβαν χώρα στην Ανδαλουσία.

Όπως σημειώνεται, στην περίπτωση που τα δύο κόμματα που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό (PSOE) δεν καταφέρουν να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία, η Credit Suisse εκτιμά ότι θα προχωρήσουν σε μια συμμαχία με τους Ciudadanos προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Η λιγότερη ριζοσπαστική οικονομική ατζέντα των Ciudadanos σε σχέση με το Podemos κάνει πιο εύκολη μια συμμαχία του κόμματος αυτού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κάποιο από τα δύο παραδοσιακά κόμματα», σημειώνει.

Η Credit Suisse βλέπει με καλό μάτι τις οικονομικές προτάσεις των Ciudadanos, σημειώνοντας ότι «υπάρχει η πιθανότητα ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων να μην κολλήσει μετά τις εκλογές, αλλά να ενισχυθεί έτι περαιτέρω αν οι Ciudadanos υποστηρίξουν ή εισέλθουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να ειδωθεί θετικά από τις αγορές μια είσοδος τους κόμματος αυτού στη νέα ισπανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές».

Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι ισπανικές εκλογές είναι λιγότερες επικίνδυνες έναντι εκείνων που διεξήχθησαν στην Ελλάδα και γι’ αυτό συστήνει στους επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές, αν το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου αυξηθεί εξαιτίας των πολιτικών ανησυχιών, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτελούσε ευκαιρία αγορών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.