Quantcast
Δεκάξι συμφωνίες μεταξύ Κίνας και Ιράν - enikonomia.gr
share

Δεκάξι συμφωνίες μεταξύ Κίνας και Ιράν

δημοσιεύτηκε:

Στην Τεχεράνη βρίσκεται ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, όπου συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για τη βελτίωση των διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα και με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

“Η Κίνα επιδιώκει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν για να αρχίσει μια νέα εποχή συνολικών, μακροπρόθεσμων και βιώσιμων σχέσεων με την Ισλαμική δημοκρατία”, δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA κατά την άφιξή του χθες το βράδυ.

“Δεκάξι συμφωνίες, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, θα υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στο Ιράν”, δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Εμπραχίμ Ραχιμπούρ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της Κίνας ανήλθε το 2014 σε περίπου 52 δισεκ. δολάρια, δήλωσε ο Ραχιμπούρ, όμως πέρυσι σημείωσε πτώση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Ο Κινέζος πρόεδρος είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων στις 16 Ιανουαρίου, αφού το Ιράν κατέληξε σε μια συμφωνία με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματός του.

Η Κίνα ήταν μία απ’ αυτές τις έξι δυνάμεις. Ο Σι είναι επίσης ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος που επισκέπτεται το Ιράν εδώ και 14 χρόνια, σύμφωνα με το IRNA. Επισκέφθηκε επίσης τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο στη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία άρχισε στις 19 Ιανουαρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.