Quantcast
Dell και EMC ετοιμάζουν έναν κολοσσό - enikonomia.gr
share

Dell και EMC ετοιμάζουν έναν κολοσσό

δημοσιεύτηκε:

Οι κινήσεις της ΙΒΜ και της ΗΡ τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν δείξει ότι η τάση στην παγκόσμια αγορά Πληροφορικής δεν ήταν αυτή που θέλει έναν από τους μεγάλους «παίκτες», να μπορεί να προσφέρει μία όσο το δυνατόν πιο πλήρη γκάμα λύσεων στους εταιρικούς πελάτες του.

Όμως όπως αναφέρει η Ημερησία, ο Μάικλ Ντελ, ο ιδρυτής της Dell που μαζί με ορισμένα μεγάλα funds ελέγχει πλέον το 100% του τρίτου μεγαλύτερου κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως, φαίνεται πως είχε διαφορετική άποψη.

Και αποφάσισε να «χτυπήσει» την EMC, μία εταιρεία μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά εξαιρετικά γνωστή στον χώρο των επιχειρήσεων κυρίως λόγω των λύσεων που διαθέτει στον χώρο της αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων.

Η αξία της προσφοράς της Dell, η οποία κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας, φθάνει στα 67 δισ. δολάρια και εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά, θα είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στην ιστορία της πληροφορικής μακράν της δεύτερης που ήταν η συγχώνευση της ΗΡ με την Compaq στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

 

Dell και EMC ετοιμάζουν έναν κολοσσό

Οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με την Dell να μεταπωλεί συστήματα αποθήκευσης δεδομένων της EMC χρησιμοποιώντας το δικό της brand. Αργότερα, η Dell επεδίωξε να κινηθεί αυτόνομα στον χώρο της αποθήκευσης δεδομένων χωρίς, όμως, ιδιαίτερα επιτυχία με την EMC να είναι εκ των βασικών «παικτών».

Την τελευταία δεκαετία η EMC είχε επεκταθεί πέραν της αγοράς της αποθήκευσης δεδομένων και ουσιαστικά είχε φθάσει να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα των επιχειρησιακών αναγκών μεγάλων αλλά μεσαίου μεγέθους οργανισμών. Δεν είχε εισέλθει στον χώρο των servers και των προσωπικών υπολογιστών όπου είναι πολύ «δυνατή» η Dell, όπερ σημαίνει ότι η συνένωση δυνάμεων θα οδηγήσει σε μία εταιρεία που θα μπορεί να λειτουργεί ως ένα one stop shop για μία επιχείρηση.

Βέβαια, εδώ υπάρχει και ένα μεγάλο ρίσκο. Αντίστοιχες προσπάθειες, ενδεχομένως και σε μικρότερο βαθμό, είχαν προσπαθήσει να κάνουν τόσο η ΙΒΜ όσο και η ΗΡ. Όμως, τα εγχειρήματά τους δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα επιτυχημένα και ο κύριος λόγος γι’ αυτό ήταν η έλλειψη ευελιξίας που είχαν τόσο μεγάλα σχήματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις τάσεις της αγοράς πληροφορικής, οι οποίες αλλάζουν πολύ γρήγορα. Η Dell θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει και έχει ως επιπλέον ατού ότι δεν είναι εισηγμένη εταιρεία σε κάποιο χρηματιστήριο.

 

Λύσεις

Εφόσον η εξαγορά προχωρήσει τελικώς η νέα εταιρεία θα διαθέτει μία ευρεία γκάμα λύσεων που καλύπτει τις ανάγκες σε hardware (υπολογιστές, servers, συστήματα αποθήκευσης δεδομένων αλλά μεγάλα συστήματα για data centers), λογισμικό (λύσεις διαχείρισης πληροφοριακών συστημάτων, ασφάλεια κ.ά.) όπως και υπηρεσίες κάθε είδους. Η πρόταση που θα μπορεί να «κατεβάσει» σε ένα έργο το σχήμα Dell – EMC θα είναι άκρως δελεαστικό αλλά μένει να δούμε στην πράξη πως θα λειτουργήσει αυτό το μοντέλο.

 

Ανταγωνισμός

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ναι μεν το διοικητικό συμβούλιο της EMC απεδέχθη την πρόταση της Dell και θα προτείνει και στους μετόχους να την αποδεχθούν, έχει όμως και τη δυνατότητα να εξετάσει και άλλες προτάσεις για εξαγορά σε περίπτωση που υπάρξουν εντός των επόμενων δύο μηνών.

Σε περίπτωση, πάντως, που προτιμήσει άλλον ενδιαφερόμενο τότε η EMC θα κληθεί να πληρώσει 2 δισ. δολάρια στη Dell.

Θα υπάρξουν, όμως, άλλοι ενδιαφερόμενοι; Η ΗΡ θα μπορούσε να είναι ένας και πριν από ενάμιση χρόνο είχαν υπάρξει συζητήσεις αλλά τελικώς δεν προχώρησε κάτι και στο μεταξύ η εταιρεία έχει «διασπασθεί», κάτι που δείχνει ότι προτιμά άλλο μοντέλο.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εταιρείες όπως η ΙΒΜ ή η Oracle να κάνουν κάποια κίνηση δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα ήθελαν μία τόσο μεγάλη Dell, αλλά τα κεφάλαια που απαιτούνται δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η κίνηση της Dell να προκαλέσει ένα νέο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χώρο της πληροφορικής.

Όπως δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η Dell να επιδιώξει να πουλήσει το τμήμα των προσωπικών υπολογιστών που διαθέτει. Και εκεί ίσως δούμε τη Microsoft να κάνει μία εξαγορά προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στο χώρο των υπολογιστικών συστημάτων όπου αποφάσισε πρόσφατα να εισέλθει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.