Quantcast
Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας - enikonomia.gr
share

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

δημοσιεύτηκε:

Αναμενόμενη, αλλά και ελεγχόμενη θεωρείται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας μετά τις εκλογές. Στόχος μία ρεαλιστική ισοτιμία και η σταδιακή καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται και σήμερα, ενώ έχει χάσει ήδη πάνω από 1,60% της αξίας της. Μέσα σε μία εβδομάδα η λίρα διολίσθησε πάνω από 12%. Αυτό ωστόσο είχε προεξοφληθεί και από τις αγορές και από τις τιμές εντός της χώρας. Όλοι περίμεναν μία πολύ γρήγορη υποτίμηση της λίρας την επόμενη μέρα των εκλογών. Ο Μεχμετ Σιμσεκ, ο οποίος ανέλαβε στο τιμόνι της οικονομίας ήδη δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί μία πραγματιστική οικονομική πολιτική. Έτσι, η διολίσθηση της λίρας θεωρείται ελεγχόμενη.

Οι εξαγωγείς της Τουρκίας εδώ και καιρό υποστήριζαν πως η ισοτιμία της λίρας σήμερα πρέπει να βρίσκεται στο 1/28. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, oι εξαγωγείς την θεωρούσαν υπερτιμημένη και διαμαρτυρόταν ότι δημιουργούσε προβλήματα στις εξαγωγές της χώρας. Σήμερα οι ισοτιμίες τείνουν να αγγίξουν το 1/26 σε σχέση με το ευρώ και 1/ 25 σε σχέση με το δολάριο.

Παράλληλα σήμερα ανέλαβε και επίσημα κεντρική τραπεζίτης η Χαφιζε Γκαγιέ Ερκαν. Έτσι ολοκληρώνεται το οικονομικό επιτελείο του Μεχμέτ Σιμσεκ χωρίς εκπλήξεις. Ο Σιμσέκ φαίνεται να εξασφάλισε το ελεύθερο από τον Ταγιπ Ερντογάν να ακολουθήσει διαφορετική επιτοκιακή πολιτική. Στόχος του, αφού σε βαθος χρόνου σταθεροποιήσει σε πιο ρεαλιστική ισοτιμία την λίρα, να καταπολεμίσει σταδιακά τον πληθωρισμό.

Ακολουθούν νέες αυξήσεις στους μισθούς, όπως είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν σε αυτή την θητεία είναι η επιστροφή στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική των πρώτων χρόνων της εξουσίας του.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.