Quantcast
Der Standard: Η Μέρκελ δεν πρέπει να διακινδυνεύσει να χάσει την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Der Standard: Η Μέρκελ δεν πρέπει να διακινδυνεύσει να χάσει την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η Γερμανία δεν πρέπει να διακινδυνεύσει να χάσει την Αθήνα ως εταίρο, προειδοποιεί η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μεταθέσει τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων, αντί των υπουργών Οικονομικών».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τη διένεξη με τη Ρωσία, η Γερμανίδα καγκελάριος, για παράδειγμα, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να χάσει την Αθήνα ως εταίρο» τονίζει η αυστριακή εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τον ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης, «η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί σε μεγαλύτερη ανταπόκριση απέναντί της, καθώς οι πρωθυπουργοί πρέπει να συνυπολογίζουν τις γεωπολιτικές πτυχές σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι οι υπουργοί Οικονομικών».

Όπως παρατηρεί στη συνέχεια, ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η αντιπαράθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν αφορά μόνον το εάν η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα είναι σωστή ή λανθασμένη, αλλά αφορά και το ρόλο των υπουργών Οικονομικών, τον οποίο η Αθήνα θέτει ανοικτά υπό αμφισβήτηση.

Διότι, όπως σημειώνεται, πριν την οικονομική κρίση η σημαντικότερη υπουργική σύνοδος στις Βρυξέλλες ήταν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, του οποίου οι αποφάσεις είχαν πολιτικά και επικοινωνιακά για πολύ καιρό το μεγαλύτερο βάρος, αλλά εξαιτίας της διάσωσης κρατών και τραπεζών μετά το 2008, αυτό έχει αλλάξει και σήμερα τον τόνο δίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, ενώ ιδιαίτερα έχει αναβαθμιστεί το Eurogroup, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης συντονίζουν τις στρατηγικές τους και την δημοσιονομική τους πολιτική.

Όπως καταλήγει η ανάλυση της ” Der Standard”, η ανακοίνωση τη Δευτέρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεις για το Eurogroup μπορεί να σημαίνει πολλά, όπως επίσης και τίποτε, διότι, είτε ο Βαρουφάκης πραγματικά αποδυναμώθηκε, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τον βγάλει κάπως από το επίκεντρο της κριτικής, με τη φημολογία να οργιάζει και πάλι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.