Quantcast
Deutsche Bank: Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να μην πληρώσει ομόλογά της - enikonomia.gr
share

Deutsche Bank: Γιατί οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να μην πληρώσει ομόλογά της

δημοσιεύτηκε:

H Deutsche Bank αποτελεί την επιτομή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η χαμηλή κερδοφορία της θα πάρει χρόνια για να αυξηθεί και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της γερμανικής τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί έως το 2019. 

Οι επενδυτές, που έχουν μετοχές και ομόλογα της τράπεζας, ανησυχούν ότι θα χάσουν τις μελλοντικές πληρωμές τους, εάν κάτι βγάλει εκτός τροχιάς τα σχέδια της νέας διοίκησης της Deutsche.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, John Cryan, δηλώνει ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Το μήνυμα, ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται περισσότερο μετοχικό κεφάλαιο για αν στηρίξει τη στρατηγική της.

Το πρόβλημα είναι ότι οι όποιες μη προβλεπόμενες ζημιές από δικαστικές αγωγές, πρόστιμα, αναδιάρθρωση ή αθέτηση πληρωμών θα σήμαινε πιθανότατα την ανάγκη κεφαλαίων ή τουλάχιστον τη διακοπή της πληρωμής κουπονιών ορισμένων ομολόγων καθώς και μερισμάτων.

Αυτός είναι ο λόγος που όσοι έχουν τα πιο χαμηλής διαβάθμισης ομόλογα της Deutsche, ανησυχούν το ίδιο με όσους έχουν μετοχές της. Και εξηγεί, επίσης, γιατί η τράπεζα έκανε χθες το βράδυ την καθησυχαστική ανακοίνωση για τη δυνατότητά της να εξυπηρετεί τα ομόλογά της.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει περισσότερα από αρκετά κεφάλαια για να κάνει πληρωμές ύψους 350 εκατ. ευρώ στα ομόλογά της φέτος και το 2017. Η αλήθεια είναι ότι η Deutsche έχει πάρει μπροστά όλο το κόστος της αναδιάρθρωσης, περιλαμβανομένων ζημιών 1 δις. ευρώ το 2015 και έχει προγραμματίσει την πληρωμή σχεδόν 8 δις. ευρώ για δικαστικές δαπάνες: Τα 5,5 δις. ευρώ ως προβλέψεις και άλλα 2,2 δις. ευρώ που θεωρούνται ως πιθανές προβλέψεις.

Αυτά είναι αρκετά, αλλά δεν είναι ακόμη όσο θα έπρεπε, καθώς πιο πρόσφατα προβλήματα, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τις έρευνες για ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία, μπορεί να αυξήσουν πολύ τον λογαριασμό για τη Deutsche.

Οι εποπτικές Αρχές έχουν ζητήσει από τη γερμανική τράπεζα να έχει λόγο κεφαλαίων 10,75% φέτος και να αυξηθεί σταδιακά στο 12,25% στην αρχή του 2019.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.