Quantcast
Deutsche Welle: Βασικό ζητούμενο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - enikonomia.gr
share

Deutsche Welle: Βασικό ζητούμενο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο αναμένεται να ζητήσει σήμερα το Εurogroup από την κυβέρνηση και την τρόικα, ώστε να προετοιμαστεί στη συνέχεια η συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Η συζήτηση για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει το απόγευμα, όπου η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία των συζητήσεων με την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την προηγούμενη βδομάδα, οι εταίροι ζήτησαν από την τρόικα και την κυβέρνηση να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να προλάβουν στη συνέχεια να την επικυρώσουν κάποια κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης.

Δεν αναμένονται αποφάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Enikonomia.gr στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί μια παράταση του σημερινού προγράμματος ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται υπό την κάλυψη των εταίρων της ευρωζώνης στις αρχές του 2015. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει η σχετική παράταση -δηλαδή το διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο- να είναι διάρκειας λίγων εβδομάδων.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι δεν περιμένει απόφαση, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα προόδου.

«Εάν χρειαστεί θα πρέπει να δοθεί παράταση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ανήσυχος για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να υπάρξει η μέγιστη πρόοδος μέχρι το τέλος του έτους. «Θα ακούσουμε την τρόικα για το που βρισκόμαστε και πόση πρόοδος έχει σημειωθεί, ποιές είναι περαιτέρω δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και επ’ αυτού θα αποφασίσουμε εάν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ως το τέλος του έτους ή αν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση του προγράμματος, θέμα που παραμένει ανοικτό», κατέληξε.

Για το ίδιο θέμα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Εάν χρειαστεί θα πρέπει να δοθεί παράταση», είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.