Quantcast
Deutsche Welle: Γενική απεργία στην Ιταλία - enikonomia.gr
share

Deutsche Welle: Γενική απεργία στην Ιταλία

δημοσιεύτηκε:

Κορυφώνεται ο απεργιακός πυρετός στην Ιταλία, καθώς τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας καλούν σήμερα σε γενική απεργία. Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις πάντως, ο Ρέντσι επιμένει στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Πανιταλική απεργία σήμερα των συνδικάτων Cgil και Uil κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι και της μεταρρύθμισης του εργασιακού.

Κύριο σύνθημα της κινητοποίησης είναι το «Così non va» (Δεν πάει άλλο), με αίτημα να μην ψηφισθούν οι περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού, να επεκταθούν οι φοροαπαλλαγές – 80 ευρώ τον μήνα- και στους συνταξιούχους και να ανανεωθούν οι συλλογικές συμβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Πενήντα τέσσερις, συνολικά οι πορείες και διαδηλώσεις των συνδικάτων σε όλη την Ιταλία. Η γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil, Σουζάννα Καμούσο, παίρνει μέρος στην πορεία στο Τορίνο, ο Καρμέλο Μπαρμπαγκάλο, επικεφαλής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας Uil, συμμετέχει στην κινητοποίηση της Ρώμης.

Υποχωρεί η δημοτικότητα του Ρέντσι

Δεν απεργεί, όμως, το τρίτο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας –Cisl- με την λογική ότι «στη φάση αυτή οικονομικής κρίσης η Ιταλία χρειάζεται ανοικτές βιομηχανίες».

Η σημερινή πανεθνική απεργία βρίσκει τον Ρέντσι σε κρίσιμη πολιτική φάση: η δημοτικότητά του έπεσε στο 40%, η ανάκαμψη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και σε περίπου ένα μήνα είναι πιθανό να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στην κινητοποίηση συμμετείχε το 70% των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Σεβόμαστε τα συνδικάτα, αλλά έχουμε διαφορετική άποψη για το μέλλον της χώρας. Θα αλλάξουμε την Ιταλία προς το συμφέρον όλων, και των συνδικαλιστών», επιμένει, όμως , ο Ματέο Ρέντσι ο οποίος προσβλέπει και σε περισσότερη ευελιξία εκ μέρους της Ευρώπης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.