Quantcast
Διάλογος Μαδούρο - αντιπολίτευσης με μεσολάβηση Πάπα - enikonomia.gr
share

Διάλογος Μαδούρο – αντιπολίτευσης με μεσολάβηση Πάπα

δημοσιεύτηκε:

Γέφυρα διαλόγου άνοιξε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, μετά από παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, με τις δύο πλευρές να αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή.

Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη προέκυψε μετά τη συνάντηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο με τον Πάπα στον πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής του ποντίφικα στη χώρα.

Τις τελευταίες μέρες στη χώρα πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας – που ελέγχεται από την κυβέρνηση – να αναστείλει την εκστρατεία της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποπομπής του προέδρου Μαδούρο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος “κάλεσε τα δύο μέρη να δείξουν θάρρος για τη συνέχιση της πορείας του ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου” αναφέρει το Βατικανό στην ανακοίνωσή του.

Ο απεσταλμένος του Βατικανού στην Αργεντινή, Emil Paul Tscherrig δήλωσε ότι “ο εθνικός διάλογος” έχει ήδη ξεκινήσει μετά τη συνάντηση αντιπροσώπων και των δύο πλευρών. Όπως είπε συμφώνησαν να διεξάγουν επίσημες συνομιλίες την Κυριακή στο νησί Μαργαρίτα στην Καραϊβική.

Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι “επιτέλους” μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος, ενώ ο επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Jesus Torrealba που συναντήθηκε με τον κ. Tscherrig δήλωσε από την πλευρά του ότι παρότι οι συνομιλίες είναι σημαντικές “δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν μία στρατηγική προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο”. Ωστόσο μία άλλη κορυφαία προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Henrique Capriles χαρακτήρισε την ανακοίνωση της έναρξης συνομιλιών ως τέχνασμα αντιπερισπασμού. “Κανένας διάλογος δεν έχει ξεκινήσει στη Βενεζουέλα”, είπε.

Σύμφωνα με το BBC, όπως φαίνεται η κρίση της Βενεζουέλας φαίνεται να απασχολεί πολύ τον πρώτο Λατινοαμερικάνο Πάπα. Το Βατικανό χαίρει του σεβασμού και των δύο πλευρών, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν επιτυχημένος μεσολαβητής, βοηθώντας στην επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.