Quantcast
Διάβημα της Λιβύης στην Ελλάδα για τις έρευνες νότια της Κρήτης - Ο ρόλος της Άγκυρας - enikonomia.gr
share

Διάβημα της Λιβύης στην Ελλάδα για τις έρευνες νότια της Κρήτης – Ο ρόλος της Άγκυρας

δημοσιεύτηκε:

Ζήτημα παράνομης διεξαγωγής ερευνών σε περιοχή η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία της Λιβύης έθεσε η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης μέσω διαβήματος που επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον πρέσβη της Ελλάδας, Νίκο Γαριλίδη.

Είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον ότι το διάβημα επιδόθηκε λίγο πριν διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «η ελληνική πρεσβεία έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Κρήτης, η οποία θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες προσηκόντως από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών».

Και πρόσθεταν ότι «η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε σε όλες τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο». Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα θα απαντήσει κυρίως προκειμένου να καταγραφεί η αντίδρασή της και όχι βεβαίως ότι θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Ντμπέιμπα έχουν οποιαδήποτε βάση.

Το διάβημα της Λιβύης αφορούσε στις σεισμικές έρευνες που έχει ολοκληρώσει εδώ και εβδομάδες το νορβηγικό σκάφος «Ramform Hyperion», το οποίο δεν πλέει καν πλέον στην Μεσόγειο, αλλά στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοιχτά της Νορβηγίας.

Η κυβέρνηση του Ντμπέιμπα ουσιαστικά αμφισβητεί την οριοθέτηση που χρησιμοποίησε η Ελλάδα για την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (βάσει του νόμου Μανιάτη 4001/2011), σύμφωνα με την οποία ελλείψει συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Τρίπολη, λαμβάνεται ως όριο η μέση γραμμή.

Η Τρίπολη αμφισβητεί τη γραμμή έναρξης μέτρησης για τον υπολογισμό της μέσης γραμμής. Η Τρίπολη βέβαια έχει κλείσει και τον κόλπο της Σύρτης, μια επιλογή που έχει αμφισβητηθεί διεθνώς ως προς την εγκυρότητά της.

Οι πρωτοβουλίες Ντμπέιμπα ευλόγως κινούν υποψίες περί ανακίνησης του θέματος από την τουρκική πλευρά, η οποία ελέγχει σε σημαντικό βαθμό της πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του, όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί από το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και την «ουρά» του, δηλ. τις συμφωνίες για κοινές έρευνες Τουρκίας – Λιβύης εντός της υποτιθέμενης λιβυκής υφαλοκρηπίδας.

Όλες αυτές οι συμφωνίες συνήφθησαν τόσο από τον προκάτοχό του, Φαγέζ αλ Σαράζ, όσο και από τη σημερινή ηγεσία ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Άγκυρας στα πολλά και διαρκή επεισόδια του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη.

Η Λιβύη έχει δημιουργήσει προβλήματα με την ερμηνεία των θαλάσσιων ζωνών την οποία δίνει και στις σχέσεις της με την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι το Κάιρο με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, όρισε τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας τον Δεκέμβριο του 2022, σε μία κίνηση η οποία σε σημαντικό βαθμό αποτελούσε και μια απάντηση στις μηχανορραφίες της Άγκυρας και της Τρίπολης στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.