Quantcast
Die Welt: «Φρένο» για τις γερμανικές επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Die Welt: «Φρένο» για τις γερμανικές επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt παραθέτει απόψεις γερμανών πολιτικών που υποστηρίζουν τη σημασία που έχει η Τουρκία για την ΕΕ, άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι έχει έρθει ένα σημείο καμπής και ζητούν διακοπή του προενταξιακού διαλόγου.

«Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, που προωθήθηκε κυρίως από την Άγκελα Μέρκελ, αμφισβητήθηκε εξ αρχής», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Πολλοί είχαν την ελπίδα ότι θα αποτελούσε την απαρχή μιας ιστορικής σημασίας διαδικασίας προσέγγισης. Υπήρξαν όμως πολλοί που προειδοποιούσαν ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να εμπιστευτεί έναν αυταρχικό ηγέτη. Σήμερα, αυτοί αισθάνονται δικαιωμένοι. Η απόσταση της Τουρκίας από την ΕΕ έχει γίνει μεγαλύτερη», παρατηρεί.

Απόσταση προδιαγράφεται και στο επενδυτικό κλίμα. Η εφημερίδα δημοσιεύει έρευνα ανάμεσα στα μέλη του «Leaders Parliament», μιας πρωτοβουλίας της συμβουλευτικής εταιρείας Ρόλαντ Μπέργκερ, στην οποία καταγράφονται τάσεις. Το 85% των ερωτηθέντων, μάνατζερ με έδρα τη Γερμανία, απάντησε ότι φοβάται μαζική μείωση των επενδύσεων στην Τουρκία ως απότοκο της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης. «Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 4% θεωρεί ότι η επιχειρηματική πορεία γερμανικών εταιρειών στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις», γράφει η εφημερίδα. «Η απότομη μεταβολή συμβαίνει σε περίοδο υψηλών και άμεσων γερμανικών επενδυτικών επιδόσεων στη χώρα του Βοσπόρου. Το πρώτο τετράμηνο του 2016 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με καθαρές επενδύσεις ύψους 439 εκατομ. ευρώ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.