Quantcast
Δήμευση μετοχών της αντιπολίτευσης ζητεί ο Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Δήμευση μετοχών της αντιπολίτευσης ζητεί ο Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Τη δήμευση των μετοχών που διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τράπεζα Εργασίας της Τουρκίας (İşbank) ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Η Τράπεζα Εργασίας, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και είναι μία τράπεζα με παραδοσιακά άρρηκτους δεσμούς με την κεμαλιστική ιδεολογία, γεγονός που την έκανε «οικονομικό αντίπαλο» του Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε λοιπόν οι μετοχές που διαθέτει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συγκεκριμένη τράπεζα να περάσουν στο Θησαυροφυλάκιο, δηλαδή στο κράτος.

«Το να έχει ένα κόμμα κανάλι, δεν είναι σημαντικό. Το σημαντικό είναι άλλο. Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να ιδρύουν τράπεζες. Όχι, δεν μπορούν. Κατέχουν (το CHP) το 28% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας. Δεν παίρνουν βέβαια λεφτά από εκεί αλλά έχουν 4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο. Τι κάνουν αυτά τα 4 μέλη εκεί. Πρέπει να το εξετάσουμε», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και έδωσε εντολή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ίδιας της τράπεζας αλλά και του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Ούτε λεφτά παίρνουμε, ούτε συνέταιροι είμαστε στην Τράπεζα Εργασίας», δήλωσε. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επισήμανε μάλιστα ότι τα κέρδη από αυτές τις μετοχές πηγαίνουν σε κρατικά ιδρύματα, το ίδρυμα τουρκικής γλώσσας και τουρκικής ιστορίας. Υπενθύμισε δε ότι το ίδιο είχε κάνει, δηλ. τη δήμευση των μετοχών του CHP, και ο πρώην δικτάτορας της χώρας, Κενάν Εβρέν, και τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στην τουρκική δικαιοσύνη και κατάφερε να κερδίσει και να πάρει πίσω τις μετοχές.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο ο Ερντογάν. Μήπως θέλει άραγε να εντάξει και αυτή την τράπεζα στο Ταμείο Επενδύσεων;», είπε με νόημα ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ant1news.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.