Quantcast
ΔΝΤ: Η Πορτογαλία θα χρειασθεί νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείματος φέτος - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Η Πορτογαλία θα χρειασθεί νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείματος φέτος

δημοσιεύτηκε:

Η Πορτογαλία είναι απίθανο να επιτύχει τους φετινούς στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος, για τους οποίους έχει δεσμευθεί έναντι των Βρυξελλών,  εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με έκθεσή του. Το Ταμείο  πρόσθεσε ότι η πορτογαλική κυβέρνηση, που τάσσεται κατά της λιτότητας, μπορεί να χρειασθεί να λάβει περισσότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. 

Στην έκθεση, που συντάχθηκε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο στη Λισαβόνα, το Ταμείο σημειώνει ότι,  “αν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα”, αναμένει πως το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,9% του ΑΕΠ, σημαντικά πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2,2%.

“Οι αρχές είναι ανάγκη να ετοιμάσουν μια δέσμη μέτρων, που θα ενεργοποιηθεί αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το έλλειμμα … δεν μπορεί να επιτευχθεί”, προσθέτει το ΔΝΤ.

Πέρυσι το έλλειμμα ήταν 4,4%, πάνω από τον στόχο της Λισαβόνας που ήταν γύρω στο 3%.

Η αριστερή πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία ήρθε στην εξουσία τον Νοέμβριο, υποβάθμισε την άποψη του ΔΝΤ.

“Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν υποστηρίζονται από τις εξελίξεις από τον Ιανουάριο και μετά, όπως η αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι επιτυχείς εκδόσεις χρέους και η βελτίωση της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης”, αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να επιτύχει τους στόχους”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.