Quantcast
ΔΝΤ: "Καμπανάκι" Γκεοργκίεβα για την παγκόσμια οικονομία - Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: “Καμπανάκι” Γκεοργκίεβα για την παγκόσμια οικονομία – Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία

δημοσιεύτηκε:

Τον φόβο της πως το 2023 θα σημαδευτεί από αναταραχή σε παγκόσμια κλίμακα εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Παράλληλα επεσήμανε πως ήδη υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις για διάφορους λόγους στη Βραζιλία, στο Περού, στη Βολιβία, στην Κολομβία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και συνέχισε λέγοντας πως ακόμη και εάν η άνοδος των επιτοκίων πλήξει τις αγορές εργασίας των κρατών λόγω προσπαθειών για επιβράδυνση πληθωρισμού, τότε  αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη περισσότερες εντάσεις. Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα διότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει τελειώσει ακόμη για να αποκλιμακωθεί, υπενθύμισε η κα Γκεοργκίεβα και εκτίμησε πως «η κρίση αναμφίβολα δεν έχει τελειώσει».

Παρόλο που η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να είναι μεγαλύτερη το 2023 από ό,τι αυτή που προέβλεπε τον Οκτώβριο το ΔΝΤ, οι αγορές εργασίας σε εθνικό επίπεδο μέχρι στιγμής είναι ανθεκτικές, σημείωσε η κα Γκεοργκίεβα και είπε πως αυτό είναι μια «θετική» ένδειξη.

Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των χωρών πήραν γρήγορα μέτρα στήριξης για τους πολίτες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια, τόνισε και ανέφερε πως τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια συρρικνώνονται.

Από την στιγμή που ο κόσμος έχει δουλειά και συνεχίζει να καταναλώνει παρόλο τις αυξημένες τιμές στα προϊόντα, αυτό θα συμβάλει θετικά στην πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατά το τρίτο τρίμηνο, τόνισε  ωστόσο είπε πως ο αντίκτυπος της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεργία.

Επίσης είπε πως δραματικές αναμένεται να είναι οι συνέπειες της ανόδου των επιτοκίων στις χώρες που έχουν υψηλά χρέη, ενώ κινδυνεύει το 60% των αναπτυσσόμενων χωρών να βυθιστεί σε κρίσεις χρέους.

Η παγκόσμια ύφεση

Οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος των οποίων οι τίτλοι εκδίδονται σε δολάρια  οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Και  εάν  προστεθούν σ’ αυτές  η υποτίμηση της αξίας των  νομισμάτων τους, τότε θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες για τους πολίτες τους , είπε  η γενική διευθύντρια του του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει αναδιάρθρωση των χρεών των κρατών που απειλούνται. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί σε μια συνάντηση που θα γίνει τον Φεβρουάριο με τους κυριότερους πιστωτές την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

Παρ’ όλ’ αυτά, το ΔΝΤ εκτιμά πως «η παγκόσμια ύφεση μπορεί να αποφευχθεί» ακόμα κι αν ορισμένες χώρες δουν συρρίκνωση του ΑΕΠ  με την προϋπόθεση όμως  να μην υπάρξει κάποιο επιπρόσθετο σοκ, ανέφερε η γενική διευθύντριά του.

Εάν δεν αμφισβητηθεί η αλλαγή πολιτικής της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τότε η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας το 2023 ενδέχεται να « είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023», εκτίμησε η Γκεοργκίεβα.

Ωστόσο «εάν παραμείνει στην τροχιά αυτή,  τότε η Κίνα θα γίνει ξανά παράγοντας που συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια ανάπτυξη, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει τις διαστάσεις που παρατηρούσαμε ως εδώ», επέμεινε.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.