Quantcast
DW: Αίσιο τέλος για τον ιταλικό προϋπολογισμό - enikonomia.gr
share

DW: Αίσιο τέλος για τον ιταλικό προϋπολογισμό

δημοσιεύτηκε:

Η γερουσία της Ρώμης ενέκρινε την περασμένη νύχτα τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η διαδικασία ήταν ταχύτατη για να μην αναγκαστούν οι γερουσιαστές να γυρίσουν στο κοινοβούλιο και μετά τα Χριστούγεννα.

Θα ακολουθήσει και μια επιπλέον έγκριση από την Βουλή, η οποία, όμως, θεωρείται δεδομένη, λόγω και της ευρύτατης πλειοψηφίας, την οποία έχει η συμπολίτευση.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Τώρα, η ιταλική κυβέρνηση πρέπει εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα.

Οι επενδύσεις για την επόμενη χρονιά μειώνονται κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των κοινωνικών μέτρων θα κοστίσει έντεκα δισεκατομμύρια και όχι δεκαέξι, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. Οι δε λεπτομέρειες για το ποιος έχει δικαίωμα να πάρει το «βασικό εισόδημα» για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους, όπως και να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, θα γίνουν γνωστές μόνον τον Ιανουάριο με ειδικό διάταγμα.

Η αντιπολίτευση του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» και της κεντροδεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια», με ηχηρές διαμαρτυρίες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνόησε επιδεικτικά το ρόλο του Κοινοβουλίου, και ότι όλα εγκρίθηκαν χωρίς πραγματική συζήτηση.

«Απειλείται η ίδια η Δημοκρατία», λέει η κεντροαριστερά και υπενθυμίζει ότι πριν αναλάβουν την κυβέρνηση, οι «πεντάστεροι» καταδίκαζαν τις «διαδικασίες εξπρές» και ζητούσαν απόλυτο σεβασμό στις δικαιοδοσίες της βουλής και της γερουσίας.

Περισσότερα τον Ιανουάριο

Αλλά από το κίνημα «Πέντε Αστέρων» απαντούν ότι μέχρι τώρα η κυβερνητική συμμαχία έχει εφαρμόσει πολλές από τις βασικές υποσχέσεις της. Ο αρχηγός του κινήματος και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, «διαφημίζει», κυρίως, την αποζημίωση πολιτών που έχασαν χρήματα λόγω κακοδιαχείρισης των τραπεζών, την πρόσληψη 12.000 σχολικών φυλάκων και καθαριστριών και την μείωση των κρατικών δαπανών για την άμυνα.

Η εφημερίδα Corriere della Sera, όμως, υπογραμμίζει ότι πολλά από τα μέτρα της «λίστας Ντι Μάιο», δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική έγκριση.

Οι γιορτές αναμένεται να φέρουν λίγη ηρεμία στο όλο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αλλά τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει και πάλι αναλυτικά την πορεία της ιταλικής δημόσιας οικονομίας.

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.