Quantcast
DW: Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - enikonomia.gr
share

DW: Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Πλήγμα για την ειρήνη χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ρωσώφιλων αυτομιστών. “Η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας απορρίφθηκε το 2008″.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και ρωσώφιλων αυτονομιστών έγινε τελικά χθες, όμως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και της Ρωσίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας υπό την ενεργή συμμετοχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη διακόπηκαν με άγνωστο το εάν και πότε θα ξαναρχίσουν. Ο Έλμαρ Μπροκ, χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής σε συνέντευξη του στη DW χαιρέτισε την ανταλλαγή αιχμαλώτων, κάλεσε ωστόσο τους εμπλεκόμενους, και κυρίως τους Ρώσους, να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

“Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο Νάτο”

Ο γερμανός ευρωβουλευτής διαφωνεί με την άποψη ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων σχετίζεται με τη βούληση του Κιέβου να ενταχθεί κάποια στιγμή στο Νάτο και με τους φόβους της Ρωσίας ότι η Δυτική Συμμαχία ασκεί επεκτατική πολιτική που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα ρωσικά συμφέροντα.

«Δεν πρόκειται για ένα πραγματικό ενδεχόμενο», λέει. «Καταρχήν, η ένταξη της Ουκρανίας στο Νάτο απορρίφθηκε το 2008, σε αυτό συμφώνησαν και η Γερμανία και η Γαλλία. Κατά δεύτερον, είναι απλό να υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο Νάτο, εάν η Ρωσία υλοποιήσει τη συμφωνία του Μινσκ, φροντίσει να εφαρμοστεί η συμφωνία και από τους φιλορώσους αυτονομιστές και αποκαταστήσει το διεθνές δίκαιο. Δεν νομίζω ότι πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο Νάτο». 
Ο Έλμαρ Μπροκ αισιοδοξεί για το μέλλον και υποστηρίζει ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

 

«Σημαντικός ο ρόλος του ΟΑΣΕ»

«Νομίζω ότι ο ΟΑΣΕ παίζει σημαντικό ρόλο, διότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι μέλη του, ακόμη και η Ρωσία. Πρόκειται για έναν οργανισμό που διαθέτει τις νομικές προϋποθέσεις και τα αναγκαία εργαλεία για να κάνει επιτηρήσεις και να εγγυάται την ασφάλεια ώστε να διασφαλίζεται ειρηνική εξισορρόπηση μιας διένεξης μετά από διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι και η βάση της αποστολής του, να επιλύει ειρηνικά διενέξεις μεταξύ δύο κρατών. Ελπίζω ότι ο ΟΑΣΕ είναι σε θέση να αποκαταστήσει το διάλογο».
Ο γερμανός ευρωβουλευτής ελπίζει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιδείξουν σύνεση και ευφυΐα να συνεχίσουν το διάλογο προς το συμφέρον όλων εκείνων που αυτόν το χειμώνα προσπαθούν να επιβιώσουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή ζουν στις περιοχές όπου εκτυλίσσεται ο πόλεμος. «Με σεβασμό σε όλους αυτούς θα πρέπει να πρυτανεύσει η υποχρέωση επίτευξης συμφωνίας» τονίζει ο Έλμαρ Μπροκ.

 

Πηγή: Deutsche Welle 

 
 
 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.