Quantcast
DW: Έκθεση βιβλίων ελληνικής λογοτεχνίας στο Τίμπιγκεν - enikonomia.gr
share

DW: Έκθεση βιβλίων ελληνικής λογοτεχνίας στο Τίμπιγκεν

δημοσιεύτηκε:

Η λογοτεχνία και το καλό βιβλίο μόνο να ενώσει τους λαούς μπορεί και όχι να τους χωρίσει λέει ο Ηλίας Τάκης, ιδιοκτήτης του ελληνικού βιβλιοπωλείου «Γερμανία» στη Νυρεμβέργη, αναφερόμενος στις τεταμένες ελληνογερμανικές σχέσεις.

Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό και σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και παιδαγωγών Τίμπιγκεν οργανώνει στις 25 Απριλίου μια έκθεση βιβλίων ελληνικής λογοτεχνίας:

«Στην έκθεση βιβλίου που θα γίνει στις 25 Απριλίου προσκεκλημένη είναι και μια συγγραφέας από Ελλάδα η Έλενα Αρτζανίδου. Η Έλενα Αρτζανίδου έχει γράψει πάρα πολλά παιδικά βιβλία αλλά και δυο βιβλία για ενηλίκους το Gastarbeiter και το Σιωπηλές Σκιές. Θα τα παρουσιάσει εκείνη την ημέρα.

Στις 1:30 μμ είναι η εκδήλωση για τα παιδιά και στις 3:00 μμ είναι η εκδήλωση για τους μεγάλους. Η έκθεση θα ξεκινήσει από τις 11:00 πμ και θα τελειώσει στις 7:00 μμ. Θα υπάρχουν πάνω από 1.500 τίτλοι στα ελληνικά και κάποιοι τίτλοι βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά».

Η εκδήλωση γίνεται στο δημαρχείο της πόλης και η αίθουσα παραχωρείται δωρεάν ως μια χειρονομία φιλίας απέναντι στον ελληνισμό της περιοχής όπως λέει ο κ.Τάκης.

 

Κανένα πρόβλημα με τους Γερμανούς

Το τελευταίο διάστημα ο αντίκτυπος των τεταμένων ελληνογερμανικών σχέσεων αποτυπώνεται όχι μόνο στον τύπο αλλά κάποιες φορές και στις συναναστροφές των ανθρώπων και στα μεταξύ τους σχόλια. Ο Ηλίας Τάκης μιλάει για την δική του εμπειρία:

«Δεν έχω τέτοιο πρόβλημα. Βέβαια το πελατολόγιό μου είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες αλλά και οι Γερμανοί, οι οποίοι όταν με επισκέπτονται δεν ασχολούνται με το θέμα αυτό αλλά με τα βιβλία. Άλλωστε η λογοτεχνία δεν έχει να χωρίσει τίποτα, ούτε τα βιβλία έχουν να χωρίσουν τίποτα. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχω δεχθεί κάποιες αντιδράσεις των Γερμανών και δεν μου έχουν πει ποτέ τίποτα για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας».

Το ελληνικό βιβλιοπωλείο «Γερμανία» στη Νυρεμβέργη ιδρύθηκε το 2000 και καλύπτει κυρίως ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδικά βιβλία, σχολικά βοηθήματα.

Εκτός όμως από τις πωλήσεις βιβλίων διοργανώνει εκθέσεις σε διάφορες γερμανικές πόλεις. Για τα μελλοντικά του σχέδια ο Ηλίας Τάκης λέει ότι: «υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια.

Στις 16 και 17 Μαΐου στην περιοχή του Μονάχου και του Ντάχαου θα έρθει η Ελένη Κεκροπούλου, συγγραφέας και εκδότρια των εκδόσεων Ωκεανός Ενάλιος, στις πάγιες εκδηλώσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στο Μόναχο και στο Ντάχαου. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία με το περιοδικό Δραχμή που εκδίδεται στο Μόναχο».

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.