Quantcast
DW: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό; - enikonomia.gr
share

DW: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό;

δημοσιεύτηκε:

Η πρώτη πράξη του άτυπου οδικού χάρτη για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό παίζεται στην Κύπρο με πρωταγωνιστές την απεσταλμένη του γγ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Η απεσταλμένη του γγ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία έφτασε χθες στο νησί, πραγματοποιεί χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, με βασικό στόχο να καταγράψει τις θέσεις και τις διαφωνίες των δύο πλευρών υπό την μορφή μιας βάσης συζήτησης (όροι αναφοράς), στην οποία θα βασίζονται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Κατά τις συναντήσεις η Τζέιν Χολ Λουτ θα επιχειρήσει να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες στα τέλη Σεπτεμβρίου με απώτερο στόχο την διεξαγωγή μιας άτυπης διάσκεψη για την Κύπρο στα πρότυπα του Κραν Μοντανά.

Τις συγκλίσεις προτάσσει ο Αναστασσίαδης

Η Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε πρώτα σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρόεδρος σχεδίαζε να ζητήσει την συμπερίληψη στους όρους αναφοράς όλων των μέχρι σήμερα συγκλίσεων μεταξύ των πλευρών και των έξι παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένονταν να θέσει ενώπιον της κ. Λουτ τους σχεδιασμούς και τις κινήσεις του «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, αλλά και το ζήτημα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις για την συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, είχε τονίσει πως ο Πρόεδρος θεωρεί πως αν υπάρξει θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς. Η συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα ενώ δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο νέων συναντήσεών της με τους δύο ηγέτες και αύριο πριν την αναχώρησή της από το νησί.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.