Quantcast
DW: Κροατία: φόβοι για μετεκλογική αβεβαιότητα - enikonomia.gr
share

DW: Κροατία: φόβοι για μετεκλογική αβεβαιότητα

δημοσιεύτηκε:

Εδώ και εβδομάδες το νεότερο μέλος της ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης αφού μέχρι στιγμής έχουν διασχίσει τη λεγόμενη «διαδρομή των Βαλκανίων» περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι. Παρά ταύτα το προσφυγικό απασχόλησε ελάχιστα τον προεκλογικό αγώνα. Όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα εκτιμούν ότι η Κροατία είναι απλώς μια χώρα τράνζιτ που βρίσκεται στο δρόμο των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στη Γερμανία και στις άλλες πλούσιες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αυτός όμως είναι ο μοναδικός κοινός παρονομαστής του κατά τα άλλα κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου.

 

SDP και HDZ δίνουν μάχη για την πρωτιά

 

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του κομμουνισμού και τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα. Διότι κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα -το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό SDP από τη μια και το συντηρητικό HDZ από την άλλη- δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η μάχη μεταξύ των δυο κομμάτων που κινούνται έκαστο στο 30 % περίπου της εκλογικής προτίμησης, θα κριθεί στο νήμα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί εντέλει από τα μικρότερα κόμματα, ο αριθμός των οποίων είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Μεταξύ αυτών τα κόμματα των Μπράνιμιρ Γκλάβας αλλά και του δημάρχου του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, οι δυο υπέβαλαν υποψηφιότητα απλώς για να γλιτώσουν την ποινική δίωξη, ο πρώτος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και ο δεύτερος για διαφθορά. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δυο πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να λάβουν από μια έως και πέντε έδρες με συνέπεια να διαδραματίσουν ρόλο κλειδί στην μετεκλογική Κροατία.

 

Ο άγνωστος Χι ονόματι MOST

 

Οι σφυγμομετρήσεις όμως δεν φαίνεται να δίνουν μια σαφή εικόνα για τα ποσοστά του νέου κόμματος MOST. Επικεφαλής του ο ανερχόμενος Μπόζο Πετρόφ, ο οποίος έχει μια ομολογουμένως επιτυχημένη πολιτική διαδρομή στην μικρή πόλη της Αδριατικής, Μέτκοβιτς. Ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να βάλει κατά των δυο μεγάλων κομμάτων, κατηγορώντας τα για παντελή έλλειψη μεταρρυθμιστικής βούλησης. Παρόμοια είναι και η εκτίμηση πολλών αναλυτών που θεωρούν ότι SDP και HDZ δεν καταθέτουν επαρκείς προτάσεις για να γλιτώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Πράγματι, το διογκούμενο χρέος, η πανταχού παρούσα διαφθορά και ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας σε συνδυασμό με την πολύπλοκη και δαπανηρή δημόσια διοίκηση απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια. Τα δυο μεγάλα κόμματα όμως δεν έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής προτάσεις που να άπτονται των τόσο κομβικών αυτών ζητημάτων. Αντ’ αυτού οι επικεφαλής των δυο σχηματισμών, ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τόμισλαβ Καραμάρκο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εκατέρωθεν προσωπικών επιθέσεων. «Η πολιτικο-ιδεολογική πόλωση του έθνους δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη», σχολίασε πρόσφατα η εφημερίδα Jutarnji list.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.