Quantcast
DW: Παραμένει η ένταση μεταξύ Μονάχου και Βερολίνου - enikonomia.gr
share

DW: Παραμένει η ένταση μεταξύ Μονάχου και Βερολίνου

δημοσιεύτηκε:

Η τοπική κυβέρνηση του Μονάχου καυτηριάζει ως σκάνδαλο την πρακτική της Βιέννης να μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα σύνορα της με την Σλοβενία στα γερμανικά σύνορα ώστε να περάσουν στη Βαυαρία. Ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν προειδοποίησε σήμερα ότι αν δεν παρθούν μέτρα για να περιοριστεί η ροή των προσφύγων προς τη Γερμανία, τότε το Μόναχο προσφύγει στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί, η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Ζέεχοφερ το προσεχές Σάββατο. Την Κυριακή, σε νέα συνάντηση της Μέρκελ με τον Ζέεχοφεε θα συμμετάσχει και ο αντικαγκαλάριος και πρόεδρος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

 

«Απομόνωση» της Γερμανίας στο προσφυγικό;

 

Για την επίλυση της προσφυγικής λύσης χρειάζεται «σύντομα» μια συνεννόηση με την Τουρκία, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Ενώ βλέπει μια διαδικασία τερματισμού της αλληλεγγύης στην ΕΕ εκτιμά ότι η Ευρώπη «έχει φτάσει στα όρια της» και θα πρέπει να κλείσει τα σύνορα. Διότι αν δεν διατηρηθούν τα εξωτερικά σύνορα τότε δεν πρόκειται να επιζήσει το Σένγκεν, εκτίμησε.

Πέραν αυτού, ο κ. Σέφερ διαπιστώνει «απομόνωση» της Γερμανίας στο προσφυγικό, η αιτία της οποίας βρίσκεται στη στάση που τήρησε το Βερολίνο στην ελληνική κρίση. Πιθανώς «ορισμένες χώρες θα σκέφτονται σίγουρα ότι η Γερμανία έχει τεράστια προβλήματα και εφόσον τα ξέρει όλα καλύτερα γιατί να τη βοηθήσουμε». Όπως τονίζει ο Άξελ Σέφερ, αν πράγματι η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη όπως το ζητούσε μια πλειοψηφία των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών γύρω από τον κ. Σόιμπλε, τότε θα επικρατούσε σήμερα ένα «απείρως μεγαλύτερο χάος».

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.