Quantcast
DW: Προσφορά γερμανικής βοήθειας στο Αιγαίο - enikonomia.gr
share

DW: Προσφορά γερμανικής βοήθειας στο Αιγαίο

δημοσιεύτηκε:

Με το προσφυγικό ασχολήθηκε σήμερα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο χωρίς όμως να καταλήξει σε μια απόφαση αναφορικά με τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα όπως ζητούν οι Χριστιανοδημοκράτες ή με τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές για πρόσφυγες όπως συνιστά ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αύριο πάντως αναμένεται ότι η γερμανική βουλή θα υπερψηφίσει με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών πακέτο μέτρων που στοχεύουν στη μείωση «εσφαλμένων κινήτρων» και μέτρων που θα διευκολύνουν την απέλαση ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο.

Στην εξωτερική πτυχή του προσφυγικού και συγκεκριμένα στην κατάσταση στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο μπρίφινγκ της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως τόνισε, στο Αιγαίο θα πρέπει να επικρατεί μια «εύρυθμη κατάσταση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στόχος των προσπαθειών είναι η «αποτελεσματική» καταπολέμηση των «διακινητών» που σήμερα έχουν «ένα αρκετά ελεύθερο πεδίο δράσης» όπως επίσης η μείωση των κινδύνων για τη ζωή των προσφύγων. «Για αυτό το λόγο» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, «βασιζόμαστε στην τουρκική διάθεση για συνεργασία αλλά και θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα στο καθήκον της ως κράτος -μέλος να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

 

Δεν αποκλείεται κατ’ ιδίαν συνομιλία Μέρκελ – Τσίπρα

 

Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε σε αυτό το σημείο να σχολιάσει την ελληνική άρνηση για μια συνεργασία με δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής.Το ελληνικό υπΕξ σε χθεσινή ανακοίνωσή του εξέφρασε την προθυμία του για συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπό την προϋπόθεση του σεβασμού των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όπως διαβεβαίωσε, το Βερολίνο είναι έτοιμο να στηρίξει ακόμη περισσότερο την Frontex αλλά και σε διμερές επίπεδο την Τουρκία και την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ, μόλις πρόσφατα η Γερμανία προμήθευσε την Ελλάδα με μηχανήματα για τον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σε ό,τι αφορά μια κατ΄ ιδίαν συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις κανονίζονται επί τόπου στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.