Quantcast
DW: Σε δεινή θέση οι Γάλλοι Σοσιαλιστές - enikonomia.gr
share

DW: Σε δεινή θέση οι Γάλλοι Σοσιαλιστές

δημοσιεύτηκε:

Μεγαλύτερη προσέλευση στις νομιαρχικές εκλογές από ότι το 2011 παρατηρείται μέχρι τώρα με τους Σοσιαλιστές να προετοιμάζονται για ηχηρή ήττα στον πρώτο γύρο. Συσπειρωμένη κατεβαίνει η κεντροδεξιά.

Πάνω από 43 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη νομαρχιακών συμβουλίων, που αποτελούν την πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα. Στην εκλογική διαδικασία δεν συμπεριλαμβάνεται το Παρίσι και η ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, η Λυόν και οι υπερπόντιες κτήσεις.

«Χειμώνας» για τους Σοσιαλιστές;

Τα τελευταία δημοσκοπικά αποτελέσματα προαναγγείλουν θρίαμβο των ακροδεξιών της Μαρίν Λε Πεν και πανωλεθρία για το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του προέδρου Ολάντ. Παρά το ότι ήρθε η άνοιξη, οι σημερινές εκλογές αναμένεται ότι θα φέρουν την επιβεβαίωση ενός «σοσιαλιστικού χειμώνα», εάν και εφ’ όσον οι ψηφοφόροι «επιβεβαιώσουν» τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Μετά την αποτυχία των Σοσιαλιστών πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και στη συνέχεια στις ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι σήμερα οδεύουν προς μια τρίτη ήττα για την εκλογή των υποψηφίων τους στις νομαρχιακές των 101 νομών. Οι Σοσιαλιστές κυριαρχούν στους 61 νομούς στο σύνολο των 101, η δε μεγάλη αγωνία συνοψίζεται στο αν θα μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ή και να ενισχύσουν τη δύναμή τους. Εάν δεν γίνει κάποια έκπληξη, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.

Συσπειρωμένη η κεντροδεξιά

Ένας από τους λόγους αυτής της τροπής θεωρείται το γεγονός ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία κατεβαίνει στις εκλογές διαιρεμένη. Οι Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Μέτωπο της Αριστεράς στον σημερινό πρώτο γύρο κατεβαίνουν στους περισσότερους νομούς χωριστά. Αντίθετα ο Σαρκοζί κατόρθωσε να συσπειρώσει στο πλευρό του τα δύο κεντροδεξιά κόμματα, γεγονός που του δίνει ελπίδες ότι θα περάσει μάλλον χωρίς πρόβλημα στο δεύτερο γύρο για να αναμετρηθεί σε πολλούς νομούς με το βαρύ πυροβολικό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τη Μαρίν Λεπέν, που μοιάζει να προχωρά ακάθεκτη έχοντας το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων σε όλη την επικράτεια.

Οι εκλογές θεωρούνται επίσης ως βαρόμετρο για τις περιφερειακές του ερχόμενου Νοεμβρίου, που ίσως να δώσουν τη χαριστική βολή στους κυβερνώντες.

 

Πηγή: Deutsche Welle 




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.