Quantcast
DW: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία - enikonomia.gr
share

DW: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία

δημοσιεύτηκε:

Η Γαλλία βρίσκεται από χθες βράδυ σε κατάσταση αμόκ. Άγνωστοι μέχρι στιγμής τρομοκράτες οργάνωσαν γύρω στις 10 τοπική ώρα συντονισμένα χτυπήματα σε τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας: εκρήξεις έξω από το Stade de France όπου διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γερμανίας Γαλλίας παρουσία του προέδρου Ολάντ και του γερμανού υπ. Εξ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πυροβολισμοί στο μπαρ Carillon και το εστιατόριο Petit Cambodge σε πολυσύχναστη περιοχή μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος, ομηρία και σφαγή στο θέτρο Bataclan.

Mέσα σε λίγη ώρα το Παρίσι μετατράπηκε σε μια εφιαλτική πόλη, όπου κυριαρχούσε το σοκ και ο αποτροπιασμός.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο τραγικός απολογισμός ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Τουλάχιστον 120 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί, και 200 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων 80 περίπου βρίσκονται αυτήν την ώρα σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα την εισαγγελία Παρισιού οκτώ τρομοκράτες φέρεται να έχουν πέσει νεκροί, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς.

Δίχως αμφιβολία η πλέον αιματηρή επίθεση ήταν αυτή που σημειώθηκε στο θέτρο Bataclan, όπου περίπου 1500 άτομα παρακολουθούσαν συναυλία του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal.

Μετά την εισβολή ενόπλων, 100 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι και στη συνέχεια εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα οι δράστες καταφέρονταν λεκτικά εναντίον του προέδρου Ολάντ για τις γαλλικές επιθέσεις στη Συρία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κλείσιμο συνόρων

«Μπροστά στον τρόμο, η Γαλλία είναι ενωμένη» δήλωσε σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό ο Φρανσουά Ολάντ, κηρύσσοντας τη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και το σύνολο της επικράτειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοινώνοντας το κλείσιμο των γαλλικών συνόρων εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής.

Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι για την Τουρκία, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στο Σύνοδο των G20.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει κηρυχθεί μόλις τέσσερεις φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταπολεμικά, με πρώτη φορά το 1955 κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Αλγερία και τελευταία το 2005, με αφορμή τις άγριες συμπλοκές στα προάστια του Παρισιού.

Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν πολλοί ξένοι ηγέτες στον γάλλο πρόεδρο. «Βαθύτατα σοκαρισμένοι» δήλωσαν Άγκελα Μέρκελ και Ζανκ Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις επιθέσεις σαν «επίθεση κατά της ανθρωπότητας».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.