Quantcast
DW: Στη φουρτούνα της ελληνικής κρίσης - enikonomia.gr
share

DW: Στη φουρτούνα της ελληνικής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Η παράδοση της σκυτάλης της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ για τους επόμενους κρίσιμους έξι μήνες έγινε στα μέσα της εβδομάδας, όταν τα φώτα τη δημοσιότητας ήταν στραμμένα στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Ελλάδα.

Το Λουξεμβούργο παρέλαβε από τη Λετονία όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την κρίση στην Ευρώπη.

 

Διαμεσολαβητικός ρόλος

Και δεν είναι και λίγα. Εκτός από τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα βρετανικά αιτήματα για μεταρρυθμίσεις των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ και να διευθετήσει το ζήτημα της ισορροπημένης κατανομής των παράτυπων προσφύγων ανάμεσα στις 28 χώρες-μέλη. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ίσως προκλήσεις για μια προεδρία.

Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της χώρας; «Διαμεσολαβητικός», απαντά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ. «Θα συνεργαστώ στενά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», ο οποίος ήταν και ο προκάτοχός του στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο Μπέτελ έχει πολλές φορές τονίσει στο παρελθόν ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν μια κατάσταση lose-lose για όλες τις πλευρές. Τάχθηκε όμως κατά ενός κουρέματος χρέους.

Ο προεδρεύων στην Ένωση ανέδειξε την ανάγκη ανποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.

Αναζήτηση συμβιβασμών

Το αίτημα του Ντέβιντ Κάμερον για επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε αυτό το εξάμηνο.

Το θέμα επείγει επειδή ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα μέχρι το 2017 με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

Σε αυτό το δημοψήφισμα κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν πιθανές τροποποιήσεις που θα γίνουν μέχρι τότε.

Στα άλλα ακανθώδη θέματα της λουξεμβουργιανής προεδρίας προστίθεται και η υλοποίηση της απόφασης του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής στις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ σε εθελοντική βάση οι 40.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου είναι κι αυτή θέμα της προεδρίας, η οποία θα πρέπει να προετοιμάσει τις θέσεις της ΕΕ.

Το Λουξεμβούργο όμως έχει μακρά θητεία στο τιμόνι της ΕΕ. Δώδεκα φορές στο παρελθόν έχει αναλάβει τη εκ περιτροπής προεδρία, αποδεικνύοντας ότι και οι μικρές χώρες δεν υπολείπονται στη δύσκολη τέχνη της αναζήτησης συμβιβασμών.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.