Quantcast
DW: Στον «αέρα» o επικεφαλής της VW - enikonomia.gr
share

DW: Στον «αέρα» o επικεφαλής της VW

δημοσιεύτηκε:

Το 5μελές προεδρείο του εποπτικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας συνέρχεται σήμερα εκτάκτως στο Βόλφσμπουργκ προκειμένου να εξετάσει τις συνέπειες του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές των καυσαερίων και να λάβει άμεσες αποφάσεις.

Η αναζήτηση λύσεων κρίνεται επιτακτική καθώς στο μεταξύ ολοένα και περισσότερες χώρες ζητούν απαντήσεις από την Volkswagen, την ώρα που η τιμή της μετοχής του ομίλου στο γερμανικό χρηματιστήριο συνεχίζει το ράλι καθόδου.

Στο επίκεντρο θα τεθεί και θέμα προσώπων και συγκεκριμένα κατά πόσον μπορεί να παραμείνει ο επικεφαλής του ομίλου Μάρτιν Βίντερκορν στη θέση του, ο οποίος τελεί τα τελευταία 24ωρα υπό ασφυκτικές πιέσεις.

Ας σημειωθεί ότι το συμβόλαιο του πιο καλοπληρωμένου μάνατζερ εισηγμένης στον DAX επιχείρησης επρόκειτο να ανανεωθεί πρόωρα την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο 68χρονος ζήτησε χθες συγνώμη για την παραποίηση στις τιμές των ρύπων και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας. Παράλληλα κατέστησε όμως σαφές ότι δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει το πόστο του.

 

Το Λονδίνο καλεί την ΕΕ να διεξάγει έρευνες

Εν τω μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει εξονυχιστικά το νέο σκάνδαλο. Το να έχει η κοινή γνώμη εμπιστοσύνη στα τεστ για τις εκπομπές ρύπων είναι εκ των ων ουκ άνευ, τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Πάτρικ Μακλάφλιν.

Όπως ανακοίνωσε, ο ίδιος κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει «άμεσα» δράση.
Προηγουμένως και η Γαλλία είχε ζητήσει από την Επιτροπή να διεξάγει έρευνες. Πολλές άλλες χώρες έχουν προαναγγείλει στο μεταξύ δικούς τους ελέγχους ενώ στις ΗΠΑ, όπου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, έχουν ξεκινήσει έρευνες και για πιθανές ποινικές ευθύνες.

 

H VW απευθύνεται σε γνωστό δικηγορικό γραφείο

Η Volkswagen από την πλευρά της φέρεται να έχει αναθέσει την υπόθεση στο γνωστό αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Kirkland & Ellis LLP. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο εκπρόσωπο της VW.

Το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο είχε αναλάβει και την υπεράσπιση του πετρελαϊκού κολοσσού BP μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon το 2010, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δέκα ανθρώπους.

Οι αγωγές και τα πρόστιμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η VW αναμένεται να προκαλέσουν στον όμιλο ζημιά αρκετών δισεκατομμυρίων.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.