Quantcast
Δύσκολος χειμώνας για τη Βρετανία: Εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ζεσταθούν - Μπαράζ απεργιών - enikonomia.gr
share

Δύσκολος χειμώνας για τη Βρετανία: Εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ζεσταθούν – Μπαράζ απεργιών

δημοσιεύτηκε:

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τον χειμώνα τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της Βρετανίας έκρουσε το Ίδρυμα  Κοινωνικών Μελετών Joseph Rowntree (JRF).

Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο, πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά της Βρετανίας με χαμηλό εισόδημα δεν θα μπορέσουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα και ήδη 4,3 εκατ. νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για θέρμανση. Μάλιστα εξ αυτών τα 2,5 εκατ. θα βρεθούν αντιμέτωπα και με σοβαρά προβλήματα σίτισης.

Τι λέει η National Energy Action

Ωστόσο ακόμη πιο δραματικές είναι οι προβλέψεις της Οργάνωσης Εθνικής Ενεργειακής Δράσης (National Energy Action) για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, η  ΕΕΔ εκτιμά ότι από τον Οκτώβριο 6,7 εκατ. νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  θα υπάρξουν οικογένειες που θα κρυώσουν, θα πεινάσουν, θα χρεωθούν για να επιβιώσουν ή και τα τρία μαζί.

Μάλιστα από τα μέσα της εβδομάδας ορισμένες περιοχές της Βρετανίας έχουν μέχρι και -10 βαθμούς Kελσίου και για αυτόν τον λόγο έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση της ενέργειας.  Από την άλλη η άπνοια που πλήττει τη χώρα έχει μειώσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ο συνδυασμός αυτός συνιστά πρόκληση για το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης με τον εκπρόσωπο της National Grid, της εταιρείας που το διαχειρίζεται, να δηλώνει πως είναι  «συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επαρκείς προμήθειες ενέργειας το φετινό χειμώνα».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων το οποίο έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα και το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί την εβδομάδα των γιορτών. Μεταξύ άλλων απεργία έχουν προκηρύξουν και η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση Σιδηροδρομικών, Θαλάσσιων και λοιπών Μεταφορών, οι νοσηλευτές, οι οδηγοί ασθενοφόρων και λεωφορείων, οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι του εθνικού οδικού δικτύου.

Οι απεργίες

Δύο απεργίες έχουν εξαγγείλει και τα μέλη της Δύναμης Συνόρων που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγραφα σε 6 μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Χίθροου και του Γκάτγουϊκ. Η μία είναι από τις 23 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου και άλλη από τις 28 Δεκεμβρίου  μέχρι τις 31 του  ίδιου μήνα.

Για αυτό τον λόγο το  υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει να εκπαιδεύει μέλη των ενόπλων δυνάμεων  προκειμένου να τα αξιοποιήσει για τη διεκπεραίωση των ελέγχων. Βασικό αίτημα των Σωματείων είναι η αύξηση των αποδοχών καθώς ο πληθωρισμός στη χώρας έχει φτάσει το 11% και σε κάποια βασικά προϊόντα διατροφής αγγίζει ακόμη και το 20%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.