Quantcast
Ε.Ε.: Τι αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το φυσικό αέριο - enikonomia.gr
share

Ε.Ε.: Τι αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το φυσικό αέριο

δημοσιεύτηκε:

Έτοιμοι να υιοθετήσουν τις τελευταίες προτάσεις του Συνασπισμού για τη μείωση των τιμών της ενέργειας είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ωστόσο πιέζουν τις Βρυξέλλες να θέσουν ένα πλαφόν στην τιμή του  φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, όπως αναφέρει το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Οι ηγέτες  της ΕΕ θα συζητήσουν ένα πακέτο προτάσεων για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει αύριο, 20 Οκτωβρίου 2022 και μεθαύριο21  του μήνα.   Στο αναθεωρημένο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν ευρέως τις προτάσεις –  μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα  σχέδια για ένα νέο δείκτη τιμολόγησης για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG, ΥΦΑ) και για κοινές αγορές φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ. Καθεμιά από τις προτάσεις χρειάζεται υποστήριξη από μια ενισχυμένη πλειοψηφία χωρών της ΕΕ – τουλάχιστον 15 μέλη που να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 65% του πληθυσμού της Ένωσης.

Ποιες προτάσεις της Κομισιόν μένουν εκτός 

Η άμεση επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές του φυσικού  αερίου δεν συμπεριλαμβάνεται  στις προτάσεις της Κομισιόν παρόλο που αυτό είναι επιθυμία των περισσότερων χωρών της ΕΕ. Ωστόσο επισημαίνεται πως  οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μια άλλη πρόταση για να θέσουν ένα προσωρινό όριο τιμών στο Χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility).

Πάντως  οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται πως είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να εξετάσουν έναν «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών» στις συναλλαγές για το φυσικό  αέριο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων .

Όμως επειδή πολλές χώρες επιδιώκουν ισχυρότερη δράση για τον περιορισμό των τιμών, θα ζητηθεί από την Κομισιόν να «προτείνει ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για ένα πλαφόν στην τιμή του  φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού σε ένα επίπεδο που να βοηθά στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού», σύμφωνα με το σχέδιο.

Ο «Ιβηρικός μηχανισμός»

Δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της ΕΕ η ιδέα να υιοθετηθεί  ένας «Ιβηρικός μηχανισμός» καθώς αυτό  ήδη εφαρμόζεται στην  Ισπανία και στην  Πορτογαλία. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  είπε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εξετάζουν την ιδέα, περιλαμβανομένου του πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Οι χώρες της ΕΕ είναι μοιρασμένες σε ό,τι αφορά τον Ιβηρικό μηχανισμό. Η Γαλλία και  πολλές χώρες υποστηρίζουν πως  ο μηχανισμός αυτός  μπορεί να μειώσει  τις  τιμές της ενέργειας, ωστόσο η Γερμανία και η Ολλανδία εκφράζουν τους  φόβους  τους ότι αυτό  θα προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση  του φυσικού  αερίου.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται πως ένα πλαφόν στις τιμές του αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ενέργειας δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης  φυσικού αερίου.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Γιατί η κοινή χρήση φυσικού αερίου είναι κρίσιμης σημασίας

Νωρίτερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο σημείο αναφοράς των τιμών για το LNG αλλά και για το θέμα του φυσικού αερίου .

Σημείωσε ότι «το τρέχον σημείο αναφοράς που καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου είναι το TTF. Το TTF επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο των αγωγών. Χρειαζόμαστε ένα νέο, συγκεκριμένο σημείο αναφοράς τιμών για το LNG. Η Επιτροπή θα αναπτύξει τώρα αυτό το συμπληρωματικό σημείο αναφοράς μαζί με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο. Έτσι, στο μεσοδιάστημα (…) περιορίζουμε τις τιμές μέσω TTF. Αυτό το ονομάζουμε μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Χθες προτείναμε κατευθυντήριες αρχές ως πρώτο βήμα. Σε αυτή τη βάση, θα προετοιμάσουμε τον λειτουργικό μηχανισμό σε ένα δεύτερο βήμα. Αυτό αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο σε επίπεδο χονδρικής».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Ιβηρικό μοντέλο, λέγοντας ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Επίσης τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράζουν αέριο μαζί. Γι’ αυτό θα αγοράσουμε μαζί φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ. Η συγκέντρωση της ζήτησης θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον το 15% των όγκων που απαιτούνται για την πλήρωση των αποθηκών αερίου. Και οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να σχηματίσουν μια κοινοπραξία αγορών φυσικού αερίου».

Γιατί η κοινή χρήση φυσικού αερίου είναι κρίσιμης σημασίας

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, επισήμανε τα μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. «Στην ενιαία αγορά μας με άκρως ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, μια διαταραχή σε ένα κράτος μέλος έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη. Επομένως, η κοινή χρήση φυσικού αερίου σε μια κρίση είναι κρίσιμης σημασίας. Τα κράτη- μέλη έχουν ήδη εδώ και 5 χρόνια υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ να συνάπτουν συμφωνίες αλληλεγγύης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί μόνο 6 από τις 40 πιθανές συμφωνίες. Αυτό απλά δεν είναι αρκετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θεσπίσουμε προεπιλεγμένους κανόνες για τα κράτη μέλη. Αυτό θα είναι δεσμευτικό, εφόσον δεν συνάπτουν ατομικές συμφωνίες αλληλεγγύης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε τέλος ότι ο στόχος είναι η προστασία των Ευρωπαίων από «τον άλλο πόλεμο που ο Πούτιν διεξάγει, τον πόλεμο στην ενέργειά μας».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.