Quantcast
EBRD: Έως και 1,5 δισ. ευρώ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας - enikonomia.gr
share

EBRD: Έως και 1,5 δισ. ευρώ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Την πρόθεσή της να επενδύσει τις δύο προσεχείς χρονιές έως και 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, (EBRD).

Με αυτόν τον τρόπο η EBRD σκοπεύει να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής αλλά και την ανασυγκρότηση, ενώ στόχος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στις πληγείσες πόλεις, σύμφωνα  με ανακοίνωσή της Τράπεζας.

« Πρόκειται για μια από τις πιο καταστροφικές κρίσεις που έχουν καταγραφεί στην Τουρκία και ακόμη στην Ευρώπη εδώ και πάνω από 1 αιώνα. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πληθυσμό και στην οικονομία»  όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της EBRD για την Τουρκία, Αρβίντ Τουερκνέρ.

Ποια είναι η EBRD

Η EBRD που ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ να περάσουν σε μια οικονομία της αγοράς, διεύρυνε έκτοτε το πεδίο δράσης της για να περιλάβει χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Είναι «ο πρώτος θεσμικός επενδυτής στην Τουρκία» έχοντας φέρει «σχεδόν 17 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα από το 2009», όπως διευκρινίζει η ίδια στην ανακοίνωσή της.

Το ποσό

Το ποσό που επενδύεται  άμεσα στη χώρα θα περιλαμβάνει 600 εκατομμύρια ευρώ σε πιστωτικές γραμμές προς τις τοπικές τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που επλήγησαν αλλά και τη χορήγηση νέων δανείων στις επιχειρήσεις που μετέχουν στις προσπάθειες ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της περιοχής.

Η EBRD θέλει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση των υποδομών αλλά και να εστιάσει στα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του σιδηροδρομικού δικτύου προκειμένου να αποκατασταθεί η συνδεσιμότητα μεταξύ της περιοχής της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της υπόλοιπης χώρας. Το κόστος των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν στην Τουρκία λόγω σεισμών υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ή 94,7 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αυτό προκύπτει από τον υπολογισμό που έκαναν η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ, η ΕΕ αλλά και η τουρκική κυβέρνηση.

Ο σεισμός

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Φεβρουαρίου είχε γίνει σεισμός 7,8 ρίχτερ στη Τουρκία. Ύστερα 9 ώρες είχε γίνει και άλλος ένας σεισμός στη χώρα 7,6 ρίχτερ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

  • Να σκοτωθούν 46.000 πολίτες και να τραυματιστούν 105.000 στην Τουρκία, σύμφωνα με τους προσωρινούς υπολογισμούς.
  • Να καταγραφούν σημαντικές ζημιές σε 214.000 κτίρια 11 τουρκικών επαρχιών από τις 81 που υπάρχουν. Μάλιστα κάποιες καταγράφηκαν σε κτίρια που είχαν περισσότερους από 10 ορόφους.
  • Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Συρία, σύμφωνα με τις αρχές.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.