Quantcast
Economist: Βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Economist: Βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη «βλέπει» το Economist Intelligence Unit στην ετήσια έκθεση του «Industries in 2015. A special report from The Economist Intelligence Unit» με τις προβλέπεις για το 2015 σε συνεργασία με την Accenture.      

Στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Ευρώπη θα συνεχίσει να βελτιώνεται, όπως και η Βραζιλία, αν και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές μπορεί να επιβραδύνουν αναφέρει η έκθεση. Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης θα επωφεληθούν επίσης από την ανάκαμψη της Ευρώπης, καθώς και από την συνεχιζόμενη αύξηση των δαπανών για την υγεία σε άλλες χώρες στον πλανήτη. Για το λιανεμπόριο αναφέρει η έκθεση του EUI ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα ενισχυθεί σε πολλές αγορές, μια τάση που επίσης θα ευνοήσει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στον τομέα της ενέργειας, ξεχωρίζει η πρόσβαση στα σχιστολιθικά αποθεματικά των ΗΠΑ.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιξοότητες πάρα πολλές. Η ανάπτυξη της αγοράς εξακολουθεί να επιβραδύνεται καθώς η έκρηξη των τελευταίων ετών υποχωρεί και η ζήτηση μειώνεται σταδιακά. Η ανάπτυξη στην Kίνα θα παραμείνει ζωτικής σημασίας για τις περισσότερες από τις βιομηχανίες. Η οικονομία της Ινδίας δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή για να πάρει τη σκυτάλη, ενώ η Βραζιλία θα ανακάμψει μόνο ασθενώς από τις πρόσφατες αποτυχίες της. Όσον αφορά τη Ρωσία, αν και οι κυρώσεις για την Ουκρανία έχουν αρθεί για το 2015, η οικονομική βελτίωση θα καθυστερήσει. Η Ρωσία καθώς και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου θα αισθανθούν επίσης πίεση από την μείωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Ακόμη και όταν η ανάπτυξη είναι ταχύτερη, ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος.

 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις τηλεπικοινωνίες και την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου τα φθηνά κινεζικά προϊόντα μπαίνουν στις αγορές ανταγωνιστικά. Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες αγορές, οι χαμηλές τιμές και η αύξηση των μισθών εξακολουθούν να απειλούν την ανάκαμψη τους. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι κυβερνήσεις Ευρώπη και τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να αγωνίζονται για να μειώσουν τα ελλείμματα και να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη ζήτηση που δημιουργείται από τη γήρανση του πληθυσμού. Η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν είναι διασφαλισμένη ωστόσο. Τουψηλό επίπεδο του χρέους σημαίνει ότι μια απότομη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εξίσου απότομη αύξηση των πτωχεύσεων. 

 

Συνολικά, ωστόσο, οι προοπτικές είναι ελαφρώς πιο θετικές από ό, τι ήταν το περασμένο έτος, και η αισιοδοξία αυξάνεται. Το Economist Intelligence Unit διεξάγει τακτική έρευνα μεταξύ των υπευθύνων των επιχειρήσεων και μετρά τις απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, τις βιομηχανίες τους και τις εταιρείες στις οποίες είναι επικεφαλής. Η τελευταία έρευνα, που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2014, διαπίστωσε ότι το 51% των ερωτηθέντων αναμένουν οι συνθήκες της αγοράς να είναι καλύτερες ή πολύ καλύτερες το 2015 για την εταιρεία τους, ενώ μόνο το 9,6%  αναμένει οι συνθήκες να είναι χειρότερες.

 Πηγη: EUI – Economist Intelligence Unit

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.